Бойко Атанасов - следователят, който през 2016 г. разбуни духовете, твърдейки, че в прокуратурата действа "шпицкоманда" към главния прокурор Сотир Цацаров, вече е обект на дисциплинарка.

Прокурорската колегия на ВСС взе решение срещу него да се образува дисциплинарно производство, а в състава са Огнян Дамянов, Георги Кузманов и Калина Чапкънова, като докладчик ще е прокурорката, разследвала атентата в "Сарафово".

 

След като ВСС реши, че твърденията на Атанасов нямат никаква стойност, той води истинска война с работодателя си - прокуратурата, в лицето на Следствения отдел. В момента обжалва заповед срещу него на шефа на СГП - Емилия Русинова, от 28 ноември 2017 г.

Не е ясно какво съдържа заповедта на Русинова, тъй като дисциплинарната практика е тайна до влизане в сила окончателно на решението.

Бойко Атанасов едновременно я обжалва и "подава сигнал" срещу заповедта до прокурорската дисциплинарна комисия на ВСС.

На свое заседание на 19 декември м.г. комисията препраща на главния прокурор сигнала на следователя срещу заповедта на административния ръководител на СГП. Т.е. Бойко Атанасов се озовава при Цацаров, срещу когото даде интервюта, че ръководел "шпицкоманда" за образуване на дела срещу "неизвестен извършител", които после се замразяват и размразяват по целесъобразност...

Отделна подробност е, че Емилия Русинова е бивш ръководител на първи отдел "Специализиран" на СГП, който пряко ръководи работата на  1–ви сектор „Специализиран“ на Столичното следствие, преди на 27 юли да стане градски прокурор на София. Тоест тя е на поста през 2016 г., когато Бойко Атанасов изнася твърдения за т. нар. шпицкоманда и обвинява именно 1-ви сектор.

Освен това на свое заседание на 15 януари 2018 г. дисциплинарната комисия всичко, което прави, е, че приема "за сведение" оплакванията на Атанасов, видно от протоколите от заседанията на комисиите.

В първите дни на февруари Атанасов бе гост при Сашо Диков в "нереформираната" още Би Ай Телевизия.

Тогава той разказа, че е обект на сигнал до етичните комисии на различни прокуратури от Иван Гешев - водещия прокурор по КТБ, който междувременно оглави спецпрокуратурата.

Самият Атанасов пък обвинява Гешев в "пазарлъци с организирани престъпни групи", "срамни споразумения" ("за мен са срамни", бел. ред.) и "много смущаващи" факти.

После Гешев се е ожалил от него, стана ясно от същото интервю.

„Образуваха ми канонада от проверки, главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник (Мария Шишкова, бел. ред.) наредиха да ми се образуват проверки първоначално в Апелативната прокуратура, след това във Върховната касационна прокуратура, впоследствие в Софийската градска прокуратура (всички те имат свои дисиплинарни органи, б.р.). До момента всички ресурси се мобилизират в непрекъснати проверки за това какво съм искал да кажа и защо съм изразявал личното си мнение“, посочи следователят.

Той допълни, че копия от материалите (за работата на етичните комисии срещу него, бел. ред.) не са му дадени, въпреки че ги е искал дори и през съда.

„От време на време ми се показват някакви материали, че ще бъда наказан или ще ми бъде намалено трудовото възнаграждение. Очевидно от мен се иска да спра да говоря, но аз няма да спра, защото нещата са доста сериозни“, посочи Атанасов.

След заседание на Етичната комисия на 21 февруари председателят на комисията Георги Кузманов заяви, че срещу Атанасов има множество сигнали и е уверил колегите си, че ще ги информира след проучване на случая.

По информация на "Биволъ" още етичната комисия на Апелативна прокуратура-София излиза със становище, че Атанасов не е колегиален по отношение на Иван Гешев, а Емилия Русинова не губи време и образува дисциплинарка на следователя.

И така - до днешния ден...

Според напомняне на сайта за разследваща журналистика "Биволъ" през февруари 2016 г. в разгара на скандала "Белведере" Атанасов разказа в серия интервюта, че в столичното следствие има шпицкоманда от магистрати под контрола на главния прокурор Сотир Цацаров. Те решавали делата, както поиска Цацаров. Според него там има три "незаконни" сектора, което позволява заобикалянето на случайния принцип за разпределение на делата. Най-проблемният сектор е първи "Специализиран" (тогава все още делата срещу лица с имунитет, министри, магистратии пр. са там, а не в спецпрокуратурата, б.р.).

Бойко Атанасов обясни, че там са съсредоточени най-верните на шефовете на прокуратурата следователи, които решават най-важните дела. Тези дела били държани "на трупчета", за да се активират в момента, в който това е нужно, казва магистратът. Етичната комисия на Висшия съдебен съвет се сезира, за да провери случая, но стигна до извода, че проблеми няма.