Британският министър на външните работи Борис Джонсън намекна, че корумпирани руснаци, които дължат богатството си на връзки с руския президент Владимир Путин, може да бъдат взети на прицел от британска полиция и британските правоналагащи органи като част от мерки в отговор на атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, предаде Ройтерс.

Вчера британският премиер Тереза Мей обяви редица незабавни мерки срещу Русия, в това число изгонването на 23-ма руски дипломати, заради атаката с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март.

Москва отрича да има нещо общо с нападението.

В интервю за радио Би Би Си Джонсън каза, че хората биха искали да видят как полицията и правоналагащите органи се заемат с много богати хора, директно свързани с Владимир Путин и чието състояние може да бъде приписано на тяхната връзка с Путин. Според Джонсън хората биха искали да видят, че полицията е способна да издава заповед за проверка на произхода на състоянието на тези хора и да ги изправя пред правосъдието за техни действия, свързани с корупция в особено големи размери.

Дипломат номер 1 изтъкна също, че Великобритания ще предостави образец от нервнопаралитичния агент, с който е отровен Скрипал, на Организацията за забрана на химическото оръжие, за да го анализира и да направи заключения.

Според Джонсън нападението срещу бившия шпионин е "начинът на Русия да каже":

"Вижте какво се случва с хората, които се противопоставят на режима".

Министърът допълни:

"Путин иска да каже на хората, които обмислят да минат на противниковата страна: "Направете го и ще умрете".

Според британския дипломат има доказателства, че Русия стои зад атаката. Според него руснаците искат да отрекат, че стоят зад отравянето, но същевременно искат светът да знае, че те са зад него.

Стилистиката на руската реакция на британското искане за обяснения във връзка с инцидента напрактика демонстрира участието на Москва.

"Самодоволният, саркастичен отговор на Русия показва, че те са виновни - те едновременно отхвърлят обвинението и се гордеят с него", отбеляза Джонсън.

Той нарече опита за убийство "акт на сплашване от страна на Русия". По този начин те показват на всички, които решат да се разделят с тяхната ценностна система, че ще последва отмъщение.

Джонсън обвини Русия, че е поела по реваншистки път, защото се чувствала подценявана след падането на Берлинската стена и разпадането на СССР, съобщава БТА.

"Бях много развълнуван от подкрепата по целия свят: мощното изявление от Белия дом и от посланика на САЩ в Обединените нации Ники Хейли снощи в ООН. Гласове се чуват в цяла Европа, в знак на протест срещу това, което Русия направи", подчертава министърът.

У хората почти не е останало съмнение, че това са типични действия на руската държава, допълва той, цитиран от ТАСС.

За експулсирането на руските дипломати Джонсън каза, че тази мярка ще лиши Русия от разузнавателните й способности във Великобритания за десетилетия напред.