Въпреки критичните гласове в собствената му партия, лидерът на британските лейбъристи Джеръми Корбин предупреждава в статия във в. "Гардиън" премиерката Тереза Мей да не избързва с действия, преди да е получила доказателства за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал в Солсбъри. За да служи на националните интереси, правителството трябва да подходи спокойно и методично към Русия и да избягва стъпки, приближаващи го към нова Студена война, призовава британският политик.

Джеръми Корбин.

Корбин изразява съгласие с мнението на премиерката, че Русия или е извършила нападението с нервнопаралитичен газ, или е допуснала трети лица да се сдобият с това вещество, както и с решението й да прогони 23 руски дипломати. Кой от тези варианти е истинският, трябва да определят професионалистите от полицията и службите за сигурност, подчертава лейбъристкият лидер. От руските власти трябва да се търси отговорност въз основа на доказателствата, а отговорът на Лондон трябва да бъде както решителен, така и пропорционален.

Това обаче не означава, че Великобритания трябва да се примири с нова Студена война с нарастващи разходи за въоръжение, конфликти по цял свят и макартистка нетолерантност към инакомислещите - вместо това тя трябва да поддържа своите закони и ценности и да води външна политика, стремяща се да намали напрежението и конфликтите, когато е необходимо. Сегашната британска дипломация, подкрепяща безусловно президента на САЩ Доналд Тръмп и приемаща радушно саудитски министри, вместо това увеличава заплахите срещу страната, пише Корбин.

Той призовава да се вземат мерки срещу руските олигарси във Великобритания, за да се премахне влиянието на руски капитали върху британската политическа система. Подобни мерки биха имали далеч по-голямо отражение върху руския елит, подчертава политикът, изразявайки готовност да подкрепи допълнителни санкции, но само след като разследването на нападението в Солсбъри представи резултати.

Емоциите и прибързаните решения по време на международна криза неведнъж са водили до негативни резултати, предупреждава лейбъристкият лидер, напомняйки за инвазията в Афганистан и Ирак и нападението срещу Либия. Вместо това трябва да се предприемат съвместни действия с други страни, основаващи се на международните закони и дипломацията, за да се избегнат конфликти, да се потърси отговорност от извършителите на нападението в Солсбъри и да се гарантира, че подобно престъпление няма да се случи отново, съобщава БТА.

"Вашингтон пост" зове за удар по най-слабото място на Русия

Точно на противоположното мнение е вестник "Вашингтон пост", който пише, че с агресивното използване на тайни операции за уреждане на сметки, руският президент Владимир Путин е накара международната общност да вземе мерки. След отравянето на бившия руски шпионин и дъщеря му, към Великобритания се присъединиха Франция, Германия и САЩ, осъждайки използването на забраненото химическо вещество Новичок.

В съвместно изявление страните определиха нападението като първото нападателно използване на нервнопаралитично вещество в Европа от Втората световна война и го нарекоха нарушение на международните закони. Подобен твърд език оправдава действия от страна на ООН и НАТО, смята американското издание.

Най-слабото място на Русия е зависимостта й от продажбите на петрол и газ и САЩ са в много добра позиция за ответни мерки в тази област, отбелязва вестникът. Тръмп може да причини множество трудности на Русия в енергиен план, например като създаде единен фронт със Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар. Освен това може да се използва и възмутителното поведение на Русия в Сирия, подчертава изданието, според което Москва е предала отдавнашните си съюзници - сирийските кюрди, изтегляйки силите си от Африн и позволявайки на Турция да нападне кюрдските сили там. Русия избягва да понесе последствия за клането в Сирия отчасти поради манипулирането на Турция и поради неафишираните си връзки с Израел. На това трябва да се сложи край, като се спрат тайните сделки, предлага в. "Вашингтон пост", предлагайки и организирането на нова коалиция, целяща да промени поведението на Москва. Участието в нея трябва да е задължително за страните от НАТО и за Израел, според американското издание.