Четири номинации за членове на новия мегаорган "Антикорупция" е внесъл в Народното събрание новоизбраният председател Пламен Георгиев. Кандидатите са от звената от ДАНС и Сметната палата, които с новия антикорупционен закон се вляха в мегакомисията, или пък и досега са работили с Георгиев в КОНПИ, показа проверка на Клуб Z.

Преди ден Народното събрание прие правила за избор на зам.-председател и трима членове на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), както е пълното наименование на органа. По закон председателят предлага на депутатите 4 имена, а те са в правото си да ги изберат или да ги отхвърлят. Всяка от кандидатурите ще се гласува поотделно в пленарната зала, гласят правилата по избора. Преди това ще има изслушване на номинираните в ресорната парламентарна комисия. По закон антикорупционният орган е независим, а председателят му не съгласува номинациите си с парламента. Според запознати обаче преди да се превърнат в официални кандидатури, имената са минали през "ситото" на мнозинството.

За свой заместник Георгиев предлага Антон Славчев. Досега той е работил в ДАНС - в дирекцията за противодействие на корупцията, която стана част от КПКОНПИ с приемането на антикорупционния закон. Според биографията му в сайта на институцията е магистър по право и има 22 години стаж в МВР и ДАНС. Преди да се заеме с корупцията Славчев се е борил с незаконната миграция, става ясно от медийни публикации, посветени на съвместна акция с МВР и прокуратурата за трафик на хора. Според източници от службите Славчев, докато е бил в структурите на МВР и ДАНС, е бил близък с бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров - сега организационен секретар на партия "Атака". 

Още по-любопитна е и номинацията за член на КПКОНПИ на Пламен Йоцов. Според биографията му той е магистър по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност, пише в съобщението за кандидатурата.

Името на Йоцов обаче никак не е непознато в средите на службите за сигурност. Той е бивш шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП по времето, в което Станимир Флоров оглавяваше службата, а Цветан.Цветанов беше вътрешен министър. През 2013 г. Флоров бе отстранен от МВР след появили се публикации и изтекли секретни документи за разработка на Национална служба "Сигурност" (контраразузнавателната служба, която бе в МВР до създаването на ДАНС - б.р.). Става дума за разработки от 1999 и 2000 г. и от 2002 г. за покровителство на заподозрени в наркотрафик, в които освен името на Флоров фигурира и това на Йоцов, както и на бивш шеф на полицията във Видин, който всъщност е бил разследваният. В крайна сметка прокуратурата образува дело за подкуп в особено големи размери срещу Флоров, а в официалното съобщение на прокуратурата за това бе потвърдено, че документите, изтекли в медиите за разработките, "са идентични с документите в оперативните дела". Разследването срещу Флоров протече при пълна секретност и по същия начин бе прекратено през 2016 г.

Пламен Георгиев предлага още за член на КПКОНПИ Антоанета Цонкова, която досега бе член на КОНПИ. Тя е магистър по право от Юридическия факултет на Софийския университет с над 18 години юридически стаж. Съществена част от опита й е на експертни и ръководни длъжности в Комисията.

Четвъртата номинирана е Силвия Къдрева -  философ по образование, с 19-годишен стаж в Сметната палата, от които 12 в публичния регистър като експерт и директор.

Съгласно приетите от Народното събрание процедурни правила, в 7-дневен срок всеки от номинираните трябва да представи в парламентарната Комисия за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика писмена концепция за работата си, както и декларации за несъвместимост, за имущество и конфликт на интереси. Кандидатите подлежат и на проверка за минало в Държавна сигурност.