Македония се е превърнала в източник на фалшиви новини, заяви пред в. "Ню Йорк таймс" Марк Зукърбърг.

Той говори по повод скандала с британската компания "Кеймбридж аналитика", довел до изтичането на данни на поне 50 милиона души.

"Поставихме някои нови инструменти на изкуствения интелект, за да открием фалшиви профили и фалшиви новини, и открихме значителен брой македонски профили, които се опитват да разпространяват фалшиви новини", заявява основателят на Фейсбук.

От социалната мрежа успели да елиминират тези акаунти.

Зукърбърг не спомена повече подробности за съдържанието на фалшивите новини от македонски потребители, но изтъкна, че имало опит за изопачаване на резултата от оспорваната битка за сената в американския щат Алабама.

Изборите на 12 декември 2017 г. в този южен щат довели до близки резултати на демократа Дъг Джоунс и републиканеца Рой Мур. Вотът бе спечелен от Джоунс. Така той стана първият демократ, победил на избори за Сената в щата от 25 години насам.

Надпреварата в Алабама привлече вниманието и заради поредица от фалшиви новини за кампанията. Много от тях представляваха обвинения срещу чернокожи избиратели в изборни измами. Хората с този цвят на кожата в САЩ по принцип гласуват за демократите.

Други "фейкове" представляваха нападки срещу жени, които бяха обвинили Рой Мур в сексуални посегателства, когато той е бил окръжен прокурор в края на 70-те и през 80-те години на ХХ век. Той отрича тези твърдения.

Това не е първият път, в който Македония се оказва в светлината на прожекторите заради фалшиви новини в социалните медии.

През 2016 г. в град Велес младежи създадоха сайтове, бълващи "фейкове" в подкрепа на Доналд Тръмп по време на кандидатпрезидентската кампания в САЩ. Мошениците спечелиха много пари, тъй като те идваха от кликванията и споделянията в социалните мрежи.