Недовършена и изоставена телевизионна кула беше разрушена в събота в руския град Екатеринбург. Тя рухна зрелищно като част от плановете за реконструкции  в града преди световното първенство по футбол, което ще се проведе тади година в Русия.

Тв кулата беше разрушена въпреки протестите на местните жители, които смятат, че високата постройка вече се е превърнала в символ на града. Последно на 23 март сутринта няколко противници на разрушаването на съоръжението се изкачиха до върха му, развяха руското знаме, а един от тях след това скочи с парашут оттам. Другите трима останаха горе 9 часа.

Кулата, която е трябвало да бъде втората по височина в Русия със своите 360 м (след Останкино), никога не е била използвана по предназначение. Издигането ѝ започва през 1983 г., основната ѝ част е построена през 1986-89 г. Строителството ѝ спира през 1991 г. с рухването на Съветския съюз. Остава недовършена на 220-ия метър. Тя постепенно се превръща в предпочитано място за търсачи на силни усещания, много хора губят там живота си през годините. Според някои данни загиналите са 11.

Имало е много проекти как да се преострои кулата, никой от тях не се реализира. На мястото ѝ сега се планира да се изгради спортно-развлекателен комплекс.