Златомир Иванов-Баретата е окончателно оправдан по обвиненията, че е бил водач на организирана престъпна група за разпространение на наркотици. Новината съобщиха от Върховния касационен съд, а решението е окончателно. Върховните съдии Мина Топузова, Спас Иванчев и Христина Михова са потвърдили присъдите от предишните инстанции срещу Баретата и сподвижниците му, но част от наказанията срещу признатите за виновни са намалени.

По делото за организирана наркобанда, която според прокуратурата е търгувала с дрога в София, Черноморието и Казанлък между 2011 и 2013 г., за невинни са признати не само Баретата, а и Ивайло Борисов-Ториното, и Златко Гочев-Малкия от Стара Загора. Златомир Иванов е невинен и по обвинение за присвояване на брониран “Мерцедес Е500”, с който се движил в деня на покушението срещу него на 29 януари 2013 г. на стълбите на Съдебната палата в София.

Подсъдимите по делото бяха общо 10. Извън тримата оправдани другите 7 души получиха различни наказания - от глоба до 5 години затвор.

Наложените наказания след окончателното решение на ВКС по делото са: Стефан Грозданов за участие в организирана престъпна група за разпространение на наркотици (ОПГ) – 5 години лишаване от свобода; Петър Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода; Тодор Цветанов – за участие в ОПГ – 3 години и 6 месеца лишаване от свобода; Тихомир Стоянов – за престъпление, свързано с държане на високорисково наркотично вещество – глоба в размер на 1000 лева; Кристиян Лалев – за участие в ОПГ и за престъпление, свързано с държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – общо най-тежко наказание от 3 години лишаване от свобода, отложено за срок от 5 години, и глоба в размер на 1000 лева; Добромир Добрев – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години лишаване от свобода и глоба в размер на 6000 лева; Галин Лазаров – за държане с цел разпространение без надлежно разрешение на високорискови наркотични вещества – 3 години лишаване от свобода, отново с отложено изпълнение и глоба в размер на 6000 лева.

Това не е единственото дело срещу Златомир Иванов-Баретата за наркотрафик. През 2016 г. по делото "Фирмата" той получи 6.5 г. затвор.