Агенцията за вътрешна сигурност (контраразузнаването) на Полша е задържала заподозрян за шпионаж в полза на Русия. Това е Марек В., чиято фамилия не се съобщава.

Новината бе съобщена от прессекретаря на министъра, координиращ работата на специалните служби, Станислав Жарин.

Събраните материали на контраразузнаването показват, че Марек В. е предавал на сътрудници на руските специални служби информация за планираните действия на полското правителство във връзка със строителството на газопровода „Северен поток – 2“.

„Задържаният е чиновник в едно от ведомствата, които се занимават с икономическите въпроси. Той е имал достъп до стратегически документи, свързани с енергийната сигурност на Полша“, каза Жарин в ефира на телевизия TVP.

Заподозреният е арестуван за три месеца. Заплашват го до 10 години затвор.

Телевизия TVP допълва, че Марек В. е контактувал с руски агенти, които работили под прикритие в посолството на Москва във Варшава.

Операцията по задържането е била проведена в петък със съдействието на партньорски служби на други държави от ЕС.

Случаят с Марек В. идва в момент, когато Европейският съюз обяви Русия за най-вероятен извършител на отравянето на бившия шпионин Скрипал в Англия. В резултат Великобритания и Русия изгониха взаимно по 23 дипломати. Очаква се това да направят Съединените щати и други държави от ЕС.