Арестът на директора на сръбската правителствена служба за Косово Марко Джурич в Косовска Митровица отново покачи градуса на напрежението между Белград и Прищина, съобщава "Фокус". Въпреки забраната на косовските власти Джурич пристигна в най-младата държава на Балканите за участие в панел от вътрешния диалог за Косово и Метохия, който Белград стартира по-рано. Веднага след пресичането на границата обаче той бе задържан зрелищно от спецчасти на косовската полиция.

Спецчасти арестуваха и изгониха Джурич от Косово.

В последвалите часове в Косовска Митровцица се стигна до спонтанни протести, сблъсъци с полицията, употреба на сълзотворен газ и шокови гранати, в резултат на което пострадаха 32-ма косовски сърби. Часове по-късно Джурич бе експулсиран в Сърбия, но с това ситуацията не стана по- спокойна.

Прищина извърши брутален акт на безумие, като арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия - очевидно с подкрепата на някои страни. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в рамките на извънредно заседание на Съвета за национална сигурност, свикано във връзка с ареста на Джурич. Вучич увери, че всички участвали в задържането на Джурич ще бъдат привлечени под отговорност, а също така обеща, че Белград няма да позволи никому да гони косовските сърби от домовете им.

На фона на напрежението в северната част на Косово след ареста на ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия, държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи призова гражданите да запазят спокойствие. Тачи подчерта, че сръбският политик е влязъл незаконно на територията на страната. Същевременно косовският президент бе категоричен:

„Този случай не трябва да възпрепятства комуникацията между Косово и Сърбия, диалогът между двете страни и усилията за нормализиране, добросъседски отношения и помирение между двете страни".

Посланикът на Русия в Белград Александър Чепурнин изрази възмущение от ареста на Джурич.

„Възмутени сме от грубата провокация на Прищина. Напълно сме солидарни с Марко Джурич и със Сърбия“, написа руският посланик като своя първа реакция след инцидента.

Реакция имаше и от страна на Брюксел, който призова Белград и Прищина към спокойствие. По-късно бе обявено, че Върховният представител на Европейския съюз по въпросите за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще пристигне във вторник вечерта в Белград, за да разговаря с Вучич и да насърчи диалога между двете съседни страни. В Прищина също настъпиха промени.

Спецчасти блокираха някои пътища в Косово.

Председателят на „Сръбска листа“ Горан Ракич изпълни заканите си и обяви оттеглянето на партията от косовското правителство, като допълни, че 10-те общини с преобладаващо сръбско население в Косово ще пристъпят към формирането на Общност на сръбските общини – нещо, което бе заложено в Брюкселския договор преди пет години. Съответното решение е взето след консултации с държавния глава на Сърбия Александър Вучич във връзка с напрежението в Косовска Митровица, поясни Ракич.

Създалата се ситуация може да се окаже сложна за управляващия кабинет на министър-председателя Рамуш Харадинай. „Сръбска листа“ има 10 депутати в 120-местния парламент на Косово и е част от управляващото крехко мнозинство от 63-ма народни избраници. То бе формирано през септември миналата година, три месеца след изборите, като в него влизат Демократичната партия на Косово на президента Хашим Тачи, „Алианс за бъдещето на Косово“ на премиера Рамуш Харадинай, „Нов алианс за Косово“ на външния министър и вицепремиер Беджет Пацоли и партии на малцинствата в страната.

Редица анализатори предупреждават, че инцидентът може да доведе до падането на правителството на Харадинай. И все пак - ситуацията в Косовска Митровица след ареста на ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич е спокойна. Съгласно разпространената информация, нощта е преминала без инциденти. Спецчасти на полицията са били разположени в близост до главния мост на река Ибър, която разделя града на две части.