Вече втора седмица на територията на Казанлък и на Народното събрание в София се води сражение между ГЕРБ и БСП, в центъра на което е депутатът от управляващата партия Борис Кърчев. След като стана ясно, че народният избраник от ГЕРБ Димитър Гамишев е продал своя фирма със задължения към бюджета за около 200 000 лв. на малоимотен гражданин и бе тихомълком отстранен от 44 НС, от левицата взеха на прицел и Кърчев със сходно към него обвинение.

Кърчев, избран от Старозагорско, е познат в региона като собственик на кабелния оператор "Би Би Си Кейбъл" и "КТВ", вече бивш. Към днешна дата и двете дружества са в ръцете на малоимотния Диньо Динев - овчар от старозагорското с. Християново. Динев споделя, че е разписвал някакви неясни за него документи срещу 200-300 лева.

Основна заслуга за разгласяването на казуса около Кърчев пък има казанлъшката телевизия Пресс ТВ, която от години следи всяка проява на бившия местен бизнесмен, днес депутат. Телевизията е собственост на Васил Самарски, дългогодишен председател на Общинския съвет от БСП в Града на розите, председател на Областния съвет на левицата и кандидат за народен предстваител, разбира се, от БСП. Двамата с Кърчев в миналото са имали бизнес отношения, което тогава ги е правело приятели, но от едно арбитражно дело насам водят всекидневна лична вендета, наситена с взаимни обвинения в неплащане на задължения, в укриване на приходи и пр. 

Кърчев подчертава, че когато е напуснал тези две фирми, те не са имали никакви публични задължения, само междуфирмена задлъжнялост, която не би трябвало да касае данъкоплатеца. Медиите на Самарски обаче твърдят, че Кърчев е укрил данъци от държавата за стотици хиляди левове и това, заедно с натрупаните стари задължения е в дъното на прехвърлянето на дяловете на Кърчев към малоимотния Диньо. 

Какво показа Търговският регистър:

Кърчев е управител на "Би Би Си Кейбъл" ООД до октомври 2015 г., когато е прехвърлил дяловете си към един от съдружниците във фирмата - Георги Христов. Същото правят и останалите двама съдружници Бойко Байчев и Стоян Стоянов. Така едноличен собственик на капитала става Христов. През 2017 г. обаче дружеството вече е с нов собственик - овчарят Диньо. 

Междувременно, при него се е оказала и "КТВ" ООД. През 2016 г. Кърчев директно продава на Диньо Динев своите 25 дяла за 1250 лева. Едновременно същото правят и останалите двама съдружници на Кърчев - Ирина Колева (50 дяла за 2500 лева) и Бойко Байчев (същите дялове като тези на Кърчев).

Диньо Динев.

Теория на конспирацията

Двете сделки са изповядани при различни нотариуси - тази за КТВ при Антон Рангелов (Гълъбово), а тази за Би Би Си Кейбъл - при Динко Господинов (Стара Загора).

"Заявявам категорично, че към датите, когато съм излязъл като съдружник от двете дружества, те не са имали никакви задължения към държавата и бюджета. Изнудването е основната цел на всички публикации по мой адрес. Целта е да се опетни името ми, да се настроят гражданите и хората, които са ми гласували доверие и са ме избрали за народен представител и да се дискредитира ГЕРБ на местно, а от там и на национално ниво - политика, която казанлъшката "Пресс ТВ" води систематично от дълги години срещу цялата структура на ГЕРБ в гр. Казанлък и региона, и използва своите журналисти, не да отразяват обективни и важни за местното население новини, а да дезинформират и внушават откровени неистини и да печелят симпатии за БСП", отговори Кърчев на нарочен брифинг  в Казанлък и атакува на свой ред Самарски и Пламен Караджов, общинар БСП в местния парламент в други "далавери".

Пред Клуб Z малко по-рано Кърчев обясни странното съвпадение - че и двете му фирми са се озовали по различно време при един и същи собственик - овчарят Диньо, като "подозирам конспирация"

"Не приемам опита на г-н Кърчев, депутат от ГЕРБ, да политизира проблемите си. Съветвам го да отговори на въпросите, зададени в журналистическото разследване на медийния екип на "Пресс тв" и на други национални медии, а не да намесва БСП или лица от БСП. В желанието си да се защити, той добре използва познатата политическа тактика да атакува опонентите си, както прави в случая с Пламен Караджов и Васил Самарски, зад които заставам категорично. Народните представители дължат отговори на избирателите си. Ние не сме съд или прокуратура, за да нападаме публично гражданите", отвърна задочно депутатът от БСП Донка Симеонова, цитирана от партийния пресцентър.

Очаква се битката да се пренесе в сряда - отново в Народното събрание.

Иначе ето какво разказва самият Диньо Динев пред Пресс ТВ. На негово име се водят общо 7 фирми като останалите 5 нямат връзка с Кърчев или съдружниците му. Публикуваме интервюто с малки съкращения.

- Ти си един крупен бизнесмен, нали знаеш?

- Да.

- Знаеш ли колко фирми имаш?

- Ммм.

- Собственик си на "Би Би Си Кейбъл" в Казанлък, знаеш ли?

- Сега научих, от вас.

- Собственик си на "КТВ" ЕООД в Гълъбово.

- И за нея не знам.

- Как се случиха така нещата, че стана собственик.

- Просто имах нужда от пари и се съгласих да ми прехвърлят фирма, обаче не знаех, че толкова фирми са. Отиваме при нотариус и подписвам.

- Срещу колко пари разписваш?

- 200 лева ли, 300 лева ли - нещо такова беше. На подпис.

- Едни и същи хора ли те водеха?

- Ами да.

- Можеш ли да кажеш кои?

- С хубави коли.

- Какви?

- Едното е Х-6, видях само. Номерът 0001 ли, или 0100.

- Как се свързаха с теб?

- В Стара Загора. С инфаркт съм и с инсулт, живея в Християново с майка ми. Имам ТЕЛК-ово решение, 60% нетрудоспособност, нямам стаж за години и не мога да взимам обезщетения. От приятели взимам пари за лекарства.

- От колко години приемаш да подписваш?

- Две години.

- Един и същ човек ли посредничи?

- Различни. Приятели, който се обади.

- Приятели? Смяташ, че са приятели?! Днес беше на работа, какво работиш?

- На повикване, гледам овце. Някакво животно гледам и това е, за прехрана да имам.