Министерството на външните работи на Русия публикува списък от 14 въпроса, които руското посолство е отправило към британското МВнР във връзка с изфабрикуваното против Москва „дело Скрипал“, съобщи агенция РИА Новости, цитирана от "Фокус".  Подобни въпроси има и към Франция.

Русия иска пояснение защо ѝ отказват правото на консулски достъп до двамата ѝ граждани, които пострадаха на британска територия. Освен това, Москва пита какви противоотрови и в каква форма са дадени на отровените, а също така и как тези противоотрови са се оказали в британските лекари на мястото на инцидента.

Ето и още въпроси към Великобритания:

- На основание на какви маркери е установен предполагаемия „руски произход“ на веществото, използвано в Солсбъри и има ли Великобритания контролни образци от бойното отровно вещество, което Лондон нарича „Новичок“?

- Разработвали ли са се във Великобритания образци от това вещество или негови аналози? 

- На какво основание е привлечена Франция да сътрудничи в разследване на инцидента, в който са пострадали руски граждани и по какъв начин Париж участва в делото? Дали Великобритания е уведомила Организацията за забрана на химическо оръжие (ОЗХО) за това си решение? 

Освен това от посолството изразиха увереност, че „с постъпването на нова информация ще се появят и нови въпроси“.

Въпросите към Франция: 

Руските дипломати отправиха нота по „делото Скрипал“ и в МВнР на Франция, в която има десет въпроса.

Посолството се интересува, на какво основание Париж е привлечен да сътрудничи в разследването на Великобритания на инцидента в Солсбъри и отправила ли е френската страна официално уведомление до ОЗХО, че се включва в делото.

Русия също така иска да ѝ бъде отговорено какви доказателства по делото Лондон е предал на Париж и присъствали ли са френски експерти при взимането на биоматериал от семейство Скрипал и провеждали ли са се изследвания на пробите във Франция.

Москва иска да ѝ бъде изяснено има ли във Франция контролни образи от веществата, наречени във Великобритания „Новичок“, или негови аналози, както и разработвали ли са се образци на вещества от този тип или негови аналози във Франция.

Русия чака отговор и на въпроса как френските специалисти са стигнали до извода, че това вещество е употребено.

От руското МВнР биха искали да знаят, с какви експертни знания разполага Франция в областта на изучаването на бойните отравящи вещества от този тип или неговите аналози и на основание на какви признаци френските специалисти са установили „руския характер“ на произхода на веществото, използвано в Солсбъри.

Работилият за британските специални служби бивш сътрудник на Главното разузнавателно управление (ГРУ) (Военното разузнаване) на Русия Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия бяха отровени в английския град Солсбъри на 4 март. Лондон твърди, че към отравянето на Скрипал с вещество А234 е причастна руската държава, Москва отрича и иска доказателства. През тази седмица повечето страни от Европейския съюз, както и САЩ, Канада, Норвегия, Украйна и др, решиха да изгонят руски дипломати в солидарност с Великобритания по случая „Скрипал“. Москва предприе аналогични ответни мерки.

Българската позиция е, че няма да гоним руски дипломати, докато не получим неопровержими доказателства за ролята на Москва в отравянето на бившия двоен агент.