С 15 гласа "против" и 6 гласа "за" Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) отхвърли предложението на Кремъл да се започне ново съвместно разследване по случая. Причината за това искане - Великобритания не покани Русия да участва в разследването на ОЗХО, а напрежението между Лондон и Москва по темата расте с всеки изминал ден. 

Дипломатически източник, цитиран от "Ройтерс", твърди, че  руското предложение е било подкрепено от представителите на Алжир, Азербайджан, Иран, Китай и Судан в съвета. Въздържали са се 14 страни членки.

ОЗХО ще получи в началото на следващата седмица резултатите от анализите на проби от веществото, с което бяха отровени Скрипал и дъщеря му, съобщи днес генералният директор на организацията Ахмет Юзюмджу, цитиран от ТАСС. По думите му експерти от ОЗХО са посетили "две места, където двете жертви са били подложени на въздействието на отровното вещество, и са събрали проби от околната среда". Те са взели биометрични проби от Сергей и Юлия Скрипал, както и от полицая, който е бил изложен на въздействието на същото вещество. След това, съгласно установената методика, пробите са били отнесени в лаборатория на ОЗХО и разделени на две части. Едната част от всяка проба е била предоставена на британската страна, а другата - пратена за изследване в четирите лаборатории, акредитирани от ОЗХО, обясни Юзюмджу, цитиран от БТА.

След получаването на резултатите  техническият секретариат на ОЗХО ще подготви доклад и ще го предаде на Великобритания.

"Други държави ще могат да получат достъп до този доклад след споразумение с британската страна", каза генералният директор на базираната в Хага организация. Той отбеляза, че на всички етапи от разследването си експертите на ОЗХО работят изцяло независимо и не участват в разследването на британските власти. 

ЕС отказа да одобри декларацията за посушението срещу Скрипал. инцидента в Солсбъри с отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, внесен за разглеждане от Русия на заседанието на Изпълнителния съвет на ОЗХО, съобщи днес и постоянният представител на България в ОЗХО Красимир Костов, цитиран от БТА. 

"ЕС не одобрява предложения проект за декларация", посочи Костов в качеството си на представител на страната - председателстваща Съвета на ЕС.

Според него ЕС е "крайно обезпокоен", че руската страна "подготвя почвата за отхвърляне на работата на ОЗХО по инцидента в Солсбъри". 

"Изключително важно е Руската федерация да отговори на законните въпроси на британското правителство, да започне да сътрудничи със секретариата на ОЗХО и да предостави пълна и изчерпателна информация на ОЗХО за програмата, която има отношение към инцидента", каза още Костов.

В устава на ОЗХО няма изискване, което да налага жертвата "да участва в разследване заедно с вероятния извършител", припомни Джон Фого. Според него участието на Русия в такова разследване би било перверзия.

 
Междувременно представителят на Кремъл ООН Василий Небензя поиска Съветът за сигурност на ООН да заседава открито и да вземе отношение по обвиненията на Великобритания срещу Русия за отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с газа "Новичок".

Москва настоява заседанието да е още днес, а мотивът е писмото от 13 март на британската премиерка Тереза Мей до Съвета за сигурност, в което се казва, че е "много вероятно" Москва да е отговорна за покушението. 

15-членният съвет вече заседава на 14 март по искане на Лондон за обсъждане на отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри.

В знак на солидарност с Великобритания повечето страни от ЕС, САЩ, Канада, държави като Молдова и Македония, самият съюз като общност, НАТО и длуги изгониха над 100 руски дипломати от страните си. България е сред страните, които не направиха това, а мотивът на премиера Бойко Борисов да се въздържи от мярката бе, че като председател на Съвета на ЕС страната ни трябва да има балансирана позиция и да има възможност да разговаря с Русия.

Опозицията от БСП подкрепи позицията на Борисов и управлението по темата. Това направи и посланика на Москва у нас Анатоли Макаров. Председателят на парламентарната група на коалиционния партньор на ГЕРБ "Обединени патриоти" Волен Сидеров пък директво подкрепи версията на Кремъл, че вероятно Великобритания е отровила Скрипал и дъщеря му. Преди Борисов да обяви "меката" позиция на България Сидеров правеше намеци, че друго решение би могло да разклати управляващата коалиция. 

Кремъл на свой ред започна да отвръща с реципрочни мерки - гонене на дипломати, на страните, които подкрепиха Великобритания, както и на самата Великобритания.