Кметицата на столичния район "Младост" Десислава Иванчева бе арестувана. За това съобщи първи... бившият депутат на ГЕРБ Антон Тодоров на профила си във Фейсбук.

"Кметицата на "Младост", която е протеже на Г. Кадиев, е хваната с подкуп преди минути", написа Тодоров.

Според очевидци Иванчева е била спряна от коли със сини лампи. Веднага след това тя е била арестувана. Нова тв съобщи, че тя е задържана с крупна сума пари - 70 000 евро, които са подкуп. Това била първата вноска от поискани от нея 250 000 евро за разрешително за строеж. Заедно с нея е арестувана и заместничката й Биляна Петрова. 

Зрители на Нова тв пък изпратиха снимки, които показват как разследващите намират пари в кашон, взети като подкуп от кмета на столичния район "Младост" Десислава Иванчева. На кадрите се вижда как служителите броят банкнотите. 

Арестът се случи в центъра на София, на кръстовището между бул. "Васил Левски" и ул. "Гурко" пред Спортната палата. Той се осъществява под ръководството на новия антикорупционен орган - КПКОНПИ. Иванчева бе държана с белезници на открито часове наред.

Районът бе отцепен, което предизвика задръстване. Арестът бе шумно отразен от много медии.

Петър Кърджилов, който е пи ар на район "Младост", написа във Фейсбук, че в сградата на общината има служители на антикорупционния орган и полиция. Те не пускали служители да влизат или излизат без да дават обяснения. Кърджилов определи случващото се като "активно мероприятие в стил ДС". Кърджилов посочи в последвало изявление, че мероприятието е свързано с отказа на район "Младост" да дава разрешителни за строежи.

Във Фейсбук реагира и Георги Кадиев, за да се отрече отново от Иванчева.

"Иванчева никога не е била мое “протеже”. Издигнаха я протестиращите от Младост, без каквато и да е намеса от наша страна. 100% от концепция, логистика, финасиране и поне 80% от изпълнение на кампанията бяха от #НормалнаДържава. Направихме го с вярата, че помагаме на гражданското общество. Разграничихме се месеци след това. Иванчева никога не достигна нивото на управленец. Извиних се и на колегите от #НормалнаДържава, и на обществото. За мен Младост бе огромно лично разочарование и огромен урок. Жалко. Можеше да е символ на нов начин на правене на политика. Вместо това избра парите и опошли всичко. И въпреки това, продължавам да вярвам, че сме на правилния път. Ангажирани, активни граждани, подпомагани от политици с кауза. Винаги ще има грешки и провали. Но пътят е този. Не се отказваме", написа той.
 
Видео

Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че се провежда разследване за корупция от специализираната прокуратура. То се извършва съвместно с антикорупционната комисия. Повече информация щяла да бъде предоставена утре.

Шефът на специализираната прокуратура Иван Гешев, който бе на мястото на ареста, отказа коментар. Той помоли медиите да оставят органите да работят.

 "Това е мираж", каза Гешев по повод ареста на Иванчева.

Адвокатът Върбан Върбанов, чиитео телефон е бил посочен от Иванчева, също бе на мястото на ареста, Той заяви, че не го допускат до кметицата.

"Нямам представа какво става, все още не съм успял да говоря с Иванчева. Не ме допускат до нея. От момента на задържането тя има право на адвокатска защита. Дали защитата ще бъде поета от мен, това вече е друг въпрос. В емоционално състояние е посочила моя телефон. Предполагам, че е можела да посочи още десет", каза Върбанов.

Той отказа да коментира слуховете за подкуп, взет от Иванчева.

Кметът на голяма Столична община Йорданка Фандъкова също взе отношение. Пред агенция "Фокус" тя коментира, че няма информация по въпроса и единствените сигнали за района, които са достигали до нея, са за забавени преписки. Фандъкова подчерта, че районните кметове се избират мажоритарно и не трябва да се бърка, че тя е техен "шеф".

Нова тв публикува снимка на "броенето" на пари, намерени в кашон.

Утре Иванчева, заедно с представители на "Зелените", които са част от новото дясно обединение "Демократична България" (ДБ) дават пресконференция на тема "Зелените площи в София масово пред застрояване". Борислав Сандов, съпредседател на "Зелените" посочи, че тя ще се осъществи въпреки ареста на кметицата. 

"КОНПИ отново е в ролята на "бухалка". Този път мишена е район "Младост". Извън правомощията им, сега те са блокирали сградата и събират лични карти на посетителите. Вероятно е заради пресконференцията, която съвместно организираме утре за спасяване на зелените площи на София", посочи Сандов.

Възмущение изрази и Христо Иванов, председател на "Да, България", също част от ДБ.

"Арести, координирани с проправителствени “медии” (и зорки пропагандисти на управляващите), оставяне на задържаното лице повече от час с белезници в центъра на града... гледали сме вече този тип продукции и знаем, че нищо от това не обслужва никаква процесуална цел. Който се съмнява- справка решенията на страсбургския съд срещу България по Цветановите подвизи. Не знам дали госпожата е взела подкуп. Знам, че тече кампания за легитимирането на Пламен Георгиев за нов главен прокурор и на Цацаров за приемливо назначение в Конституционния съд тази есен. Накрая плащаме всички ние....", заяви Иванов.