Южнокорейски политици заявиха днес, че обмислят как може да се промени десетилетното споразумение за примирие между Северна и Южна Корея, така че то да прекрати войната между двете страни, предава Ройтерс. Това са част от приготовленията за предстоящата на 27 април среща между южнокорейския президент Мун Дже Ин и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, допълва изданието. Заявлението от прездентския кабинет на Южна Корея бе направено след като Доналд Тръмп е дал благословията си Северна и Южна Корея да обсъдят официалното прекратяване на Корейската война в рамките на дипломатическите усилия за прекратяване на ядреното противостояние със Северна Корея, съобщи "Асошиейтед Прес". 

Официално Северна и Южна Корея са във война от 1950 г. Тя не завършва с мирен договор, а с примирие, което е валидно и до днес и което наложи създаването на демилитаризирана зона между двете държави близо до 38-ия паралел. Желанието за повишаване на сигурността на Корейския полуостров е значим напредък в дипломатическите отношения между двете страни, тъй като след края на директната конфронтация между Пхенян и Сеул корейските лидери са провеждали само 3 срещи на високо равнище. Поради тази причина срещата на върха между двете страни се очаква с голям интерес, допълва "Асошиейтед Прес".

Съществува обаче един проблем - реални преговори по въпроса за мирен договор могат да бъдат проведени, само ако и другите участници в Корейската война от 1950-53 г. също присъстват на срещата между Северна и Южна Корея. Причината за това е, че Южна Корея не е подписала примирието, което постави край на сраженията между двете държави през 1953 г. Тогава Южна Корея бива представена от сили на ООН, водени от САЩ, които подписват примирието със Северна Корея и Китай. 

"Като евентуален план ние разглеждаме веорятността за промяна на примирието към официален мирен договор. Но това е проблем, който не може да бъде разрешен само между двете страни. Той изисква допитвания до други намесени държави (в конфликта),"  спомена високопоставено длъжностно лице от кабинета на южнокорейския президент, цитира "Ройтерс". 

Според друг анонимен източник Сеул и Пхенян смятат да използват срещата си на върха, за да обсъдят прекратяването на военни действия, но не е ясно дали те ще обсъждат формален край на войната, съобщава БТА. Въпреки историческата важност на срещата на върха, много южнокорейци са на мнение, че северната им съседка ще използва такъв договор като претекст да поиска изтеглянето на намиращите се в момента в Южна Корея 28 500 американски войници. Други вярват, че дискусиите могат да отвлекат вниманието от проблема за ликвидиране на ядрените оръжия на Северна Корея и прилагането на контролен механизъм върху тях, посочи "Асошиейтед Прес". 

След срещата на върха между лидерите на Северна и Южна Корея, Ким Чен Ун и американският президент Доналд Тръмп ще се срещнат през май или юни месец. Припомняме, че по-рано през април началникът на ЦРУ, Марк Помпео, е посетил Северна Корея, за да положи основи за директни преговори между Тръмп и Ким за севернокорейската ядрена програма.