Главният прокурор Сотир Цацаров избра "Фокус" за една от редките си медийни изяви, колкото да нападне Екатерина Захариева и да попита позиция на целия кабинет ли е твърдението, че при ареста на кметицата на "Младост" са прехвърлени границите.

Вчера в МС вицепремиерката и външен - а преди и правосъден - министър заяви за работата на обичните от Цацаров Специализирана прокуратура и КОНПИ: "Мисля, че малко се прехвърлиха границите вчера." Освен това според Захариева "има презумпция невинен до доказване на противното и аз я уважавам".

Цацаров дал тази сутрин телефонно интервю за агенция "Фокус" от Рим, където е на работно посещение, пише още агенцията. Любопитните неща са две: че жанрът "телефонно интервю" досега е, меко казано, неизвестен за главния прокурор, и второ - че "интервюто" първоначално не съдържаше въпроси (по-късно се появи втора версия с 3 еднотипни въпроса към двамата, б.р.).

"Всеки има право на позиция, както и на това да я изрази открито. Смущаващото в случая е, че думите – а точните думи бяха: „прехвърлиха се границите“ – са изречени не от кого да е, а от вицепремиера, отговорен за съдебната реформа, и не къде да е, а на официален брифинг в Министерския съвет непосредствено след приключване на редовното заседание на правителството.

Въпросът е какво послание, какъв сигнал излъчват тези думи към Специализираната прокуратура и особено към новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията, при положение че в случая става дума за първото им общо разследване за тежко корупционно престъпление.

Въпросът е доколко това послание кореспондира с широкопрокламираните и от самата министър Захариева антикорупционни политики на правителството.

Най-после въпросът е дали твърдението, че още първите успешни съвместни действия на прокуратурата и комисията са прехвърлили границата, е позиция на целия кабинет, която неговият вицепремиер огласява на глас. Ако посланието, отправено към нас, е, че има граница, която ние не трябва да преминаваме, за мен очевидно има пълно разминаване между официалните декларации за борба с корупцията и действителните очаквания, които изпълнителната власт има", коментира Цацаров.

Главният прокурор заявява още, че няма представа за какъв анализ говори министър Захариева, когато заявява, че по случая ще се извърши анализ. Но явно, за да си тури всеки на мястото, напомня, че "няма как тя" или друг представител на изпълнителната власт да участват в анализ.

"Няма как обаче тя или който и да е друг представител на изпълнителната власт да има участие в анализа на доказателствата по това дело, което по закон е правомощие само на наблюдаващите прокурори и на разследващите органи. Иначе досега на анализи, планове и пътни карти сме се нагледали достатъчно. Отдавна вече е време за действие", добави той.

Главният прокурор заяви още, че действително оправдателните присъди за корупция не радват никого, но той имал доверие у колегите си. Ясно посочва, кой не дава поводи за щастие:

"Действително оправдателните присъди за корупция не радват никого. Едва ли обаче повод за щастие са подобни прогнози на вицепремиера, отговорен за правосъдната реформа, очевидно свързани с конкретно дело и направени с лека ръка, ден след задържането на обвиняемо лице. Това е моят отговор."

От взелите "интервюто" отдолу правят следното изявление:

Агенция "Фокус" се обърна с еднакви въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост". Отговорите им четете по-късно в раздел "Мнение".

Буквално минути след това откликва и Пламен Георгиев. Ето и написаното от него:

Прокуратурата си свърши работата по единствения възможен по закон начин по случая с кметицата на столичния район "Младост". Това каза председателят на Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев в телефонно интервю за агенция "Фокус" във връзка с изказването на вицепремиера по съдебната реформа Екатерина Захариева за ареста на кметицата на столичния район "Младост".

"Ако не ме лъже паметта, чл. 162 от Наказателно-процесуалния кодекс предвижда как се извършва претърсване и изземване. Чл. 162, разбира се, говори за помещения, но в конкретния случай се прилага аналогично и за автомобил.

Нашият закон е категоричен, че това процесуално-следствено действие, за да има после стойност, трябва да се извърши в присъствието на лицето, което ползва в случая автомобила, т.е. г-жа Иванчева. Единственият възможен начин да се извърши това претърсване е в присъствието на г-жа Иванчева и тя трябва да бъде поканена първоначално – дори законът го предвижда – да предостави търсените вещи, а след това започва и самото претърсване. Така че няма друг начин, по който да бъде извършено.

Поради това, че сумата, която беше намерена, беше много голяма и отне, съвсем естествено, физически доста време да се опише всяка една банкнота и сериен номер. Разбирате, че ако това не беше направено, ако се сбърка например една цифра на една банкнота, това може да опорочи после целия протокол и се рискуваше, ако се опорочи това процесуално-следствено действие, а именно да се извърши в неприсъствието на г-жа Иванчева, после можеше да няма доказателствена стойност.

Така че от тази гледна точка за мен това е единственият законов начин да бъде проведено това действие – претърсване и изземване, и това беше причината г-жа Иванчева да бъде на мястото. От тази гледна точка за мен прокуратурата си свърши работата по единствения възможен начин", коментира Пламен Георгиев. Той не знаел какво ще бъде анализирано - по думите на Захариева - по случая.

"Стига толкова обещания. Обещанията за борба с корупцията бяха дотук. Оттук нататък вече има действия и мисля, че крайно време е, когато се виждат някакви положителни резултати, да се даде и съответната оценка за това, което е свършено", заяви Георгиев (Клуб Z напомня, че той е прокурорът, който прекрати работата по "Ало, Ваньо", като не видя нарушения на премиера Борисов, б.р.).

Той заяви, че споделя мнението на вицепремиера Захариева, че никой не е щастлив от оправдателни присъди, но му е много странно такова изказване да се прави в контекста на една успешна акция.

"Разбира се, тепърва съдът ще оцени нашите действия, но с оглед обема на събраните доказателства за мен тук, конкретно по този случай, има пълни основания. Даже като бивш прокурор мога да кажа, че аз бих бил щастлив да работя по един случай с толкова изобилстващи доказателства и наистина не знам в какъв контекст е направен този коментар", отбеляза Георгиев.