"За всички е ясно, че президентът гледа на Изток"

"Има съмнения, че този човек е зависим от други държави"

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов продължи атаката по адрес на държавния глава и администрацията му, започнала след заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), който се проведе вчера. След сбирката Цветанов заяви, че в предварителното становище, представено от екипа на Румен Раден, едва ли не само в прав текст не е казано, че трябва да се обяви курс към излизане от ЕС и НАТО.

Причината - пасаж от черновата на позицията, посветен на атаката на САЩ, Великобритания и Франция срещу режима на Башар Асад, в която се подчертава, че "създадената ad hock коалиция" между трите страни, която нанесе удари в Сирия "без резолюция на ООН", създава напрежение в региона. Тезата на Цветанов е, че тази позиция се разминава драматично с тази на страните от ЕС и НАТО, които подкрепиха действията на трите държави срещу Асад заради използването на химическо оръжие. 

 
В официалното общо становище след КСНС думите за Сирия и въобще темата изобщо липстват. След изявленията на Цветанов от "Дондуков" 2 обаче разпространиха и черновата. Според зам.-председателя на ГЕРБ документът е в подкрепа на неговата теза.

"Ще видите, че позицията от президенската администрация, от така наречените експерти, е позиция, която кореспондира с позицията на Русия", декларира Цветанов, подчертавайки, че химическите нападения на Башар Асад срещу собствения му народ са системни. 

Той припомни, че атаката в Сирия е била насочена именно към обекти, за които се смята, че са свързани с наличието на фимическо оръжие в страната, което се използва от режима. И подчерта, че когато си страна член на ЕС и НАТО трябва да се самоопределелиш. 

Цветанов обвини държавния глава и в саботаж на модернизацията на армията - претопляйки историята с проекта за закупуване на нов вид изтребител за Военновъздушните сили. Според него докато партньорите ни в НАТО и наши съседи се превъоръжават с американски самолети F-16 и търсят вариант за сдобиване с F-35, служебният кабинет на Румен Радев направил така, че България да избере самолети "Грипен" (на шведската компания "Сааб" - б.р.). В момента - почтигодина след прекратяването на проекта за купуване на изтребители, новият проект все още не е внесен в Министерския съвет и не е приет от Народното събрание. Едва в началото на този месец от военното министерство обявиха ,че документацията е готова.

Цветанов атакува и предизборната кампания на Румен Радев - въпреки че от нея мина близо година и половина. Поводът - думи на държавния глава отпреи няколко дни, че държавата се управлява на тъмно. Според зам.-председателя на ГЕРБ "спонсори" на кампанията на Радев били хора, които са на социални помощи и призова за "разследване". Не стана ясно ако властта има данни за някакви нарушения, дали и защо не е реагирала досега. 

 
"Това е избор на Волен Сидеров, но мога да ви уверя, че мнозинството в управлението стои зад евроатлантическите ценности".
Така Цветанов описа поведението на председателя на парламентарната група на "Обединените патриоти" - коалиционният партньор на ГЕРБ във властта - Волен Сидеров. Лидерът на "Атака" вчера, на рождения си ден и докато тече КСНС за националната сигурност, че в анексирания от Русия полуостров Крим, който е част от Украйна.  И обяви, че той не бил окупиран от Русия, въпреки че позицията и на ЕС, и на НАТО е точно обратната. 
Все пак - след настоятелно повтаряне на въпрос към Цветанов за поведението на Сидеров от страна на водещия Антон Хекимян, Цветанов каза, че появата на лидера на "Атака" в Крим не е много "правилно и удачно" поведение, но въпреки различията се отстояват евроатлантическите ценности.
 
 
За ареста на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, на която се очаква днес прокуратурата да поиска постоянна мярка за неотклонение, Цветанов се зарече, че "държавата ще бъде безкомпромисна".

Председателят на ПГ на ГЕРБ каза, че подкрепя изцяло действията на българските институции, но въпреки това докато няма осъдителна присъда Десислава Иванчева "е с презумпцията за невинност".

„Не съм запознат с детайлите около планирането и реализацията. Може би, гледайки отстрани, действително би могло да се предприемат действия, които да защитят достойнството на този човек”  - така Цветанов коментира показността на ареста.

[[nid:66791]]