Подготвяният нов закон за спазване на обществения ред, известен повече за Закон за футболното хулиганство, за първи път в България ще формулира понятието "спортен хулиган". Това заяви Славчо Атанасов, депутат от "Обединени патриоти" и председател на парламентарната комисия за младежта и спорта, в предаването "Още от деня" по БНТ 1.

Че се готви нов нормативен акт стана ясно в петък на среща между МВР, спортното министерство (ММС), депутати и БФС заради инцидента с ранената служителка на жандармерията на мача ЦСКА-София - "Левски" (2:2) миналата сряда. Старият закон е от началото на века и вече е остарял.

Проектът се изготвя заедно с ММС вече от шест месеца. В комисията планирали да влезе в пленарна зала през есента, но заради случката с поредната бомбичка това може да стане още до юли. Проектозаконът е готов на 80 процента, поясни бившият кмет на Пловдив.

Понятието "спортен хулиган" е заимствано от английското законодателство. В аналогичния британски текст и има 13 критерия що е то "спорен хулиган". 

Законът ще набляга на личната отговорност по време на спортни мероприятия. Това се отнася и за всички по веригата в организацията на събитието. Ясно ще бъдат формулирани ангажиментите на домакина на мача, собственика на стадиона или залата, на феновете, полицията и т.н.

Клубовете ще бъдат задължени да инсталират модерни камери за видеонаблюдение на всички сектори по стадионите. 

Любопитно е, че законотворците ще продължат да залагат на практиката, която съществува в момента сред клубовете с най-големи агитки в България - редът в секторите да се поверява на стюарди.

Те ще бъдат обучени, но ще продължат да са част от съответната публика. Ще имат 16 задължения и ще съдействат на полицията. Според Славчо Атанасов отговорността за инцидента миналата сряда е на организатора на мача - в случая ЦСКА-София, който беше домакин. 

Той разкри и някои от наказанията, които ще бъдат налагани при вандалски акт. Ако законът вече действаше, на хвърлилия бомбичката миналата сряда щеше да бъде забранено да посещава мачове доживот. 

Задържаните за хулиганство ще лежат по 10-15 денонощия в съответно районно управление при тежки провинения, ако законът бъде приет. Нарушителите ще полагат обществено-полезен труд, ще им се забранява да пътуват в чужбина, глобите за леките провинения ще са по 1000-2000 лв. 

Произнасянето на присъда на втора инстанция ще отнема до пет дни, а не както е сега - месеци.

Според Атанасов положителното е, че всички политически сили са обедидени за въвеждане на новия закон. Постигането на такъв консенсус се случвало много рядко. А и в обществото вече имало нетърпимост към "спортните хулигани", тъй като червената линия на търпимост била премината миналата сряда.

По този път минали и в Англия в средата на 80-те години, оттогава там на мачове се ходи като на театър, обясни Славчо Атанасов, който каза, че ходи по стадионите и е четвърто поколение футболен фен.