Арменският опозиционен лидер Никол Пашинян призова за възобновяване на антиправителствените протестни демонстрации от утре, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

Армения, близък съюзник на Русия, от две седмици е разтърсвана от протести срещу управляващия елит, които в понеделник доведоха до оставката на премиера Серж Саркисян.

По-рано днес Пашинян обяви на митинг на свои привърженици, че е готов да води преговори с парламентарната група на управляващата Републиканска партия на Армения /РПА/, предаде ТАСС.

"Ние отново заявяваме, че сме готови за преговори с РПА. Ако има някакви сложности относно други срещи, то ние можем да водим преговори с парламентарната група на РПА и изобщо сме готови да се срещнем с всички депутати в парламента", заяви опозиционният лидер и отново изтъкна, че "всички преговори трябва да бъдат за мирната смяна на властта".

Лидерът на арменската опозиция вече два пъти се съгласи да се срещне с и.д. премиер на Армения Карен Карапетян, за да води диалог, припомня ТАСС. Но предложението на Пашинян преговорите да се водят само в присъствието на журналисти, беше отхвърлено от Карапетян. 

По-късно от РПА заявиха, че няма да издига свой кандидат за премиерския пост на страната, за да се избегне изострянето на политическата криза. 

"Ние решихме да не предлагаме наш кандидат за премиер и ще изчакаме издигането на други кандидати", заяви заместник-председател на парламента Шармазанов, цитиран от Ройтерс. Той изтъкна, че партията е взела това решение, "за да избегне конфронтацията и дестабилизирането на страната". 

Изборите за нов премиер, които се провеждат с открито гласуване в парламента, са насрочени на 1 май. Управляващата партия е съгласна на предсрочни парламентарни избори, но смята за противоконституционно искането на опозицията нейният лидер да бъде избран за премиер.

Вчера Пашинян заяви, че опозицията вероятно ще бойкотира евентуални предсрочни избори, ако парламентът не го избере за министър-председател,