Турция ще спази срока за пускане на проекта "Канал Одрин", намиращ се в близост до границите между Турция, Гърция и България, който е тази година. Съоръжението е завършено на 99%, съобщи Мурат Аджу от генералната дирекция за управление на водните ресурси, пише онлайн изданието на гръцкия вестник Protothema.

Каналът е с дължина 7800 метра, широчина от 50 метра и височина 4.5 метра. Пускането му ще позволи да се опази района от наводненията, които предизвикват честите преливания на Марица. Проектът, чиято реализация започна през ноември 2015 го. и за който е отделен бюджет от около $11 милиона, ще позволи да се отбиват до 2500 кубически метра вода в секунда.

Съоръжението включва диги, пътни артерии за МПС и пешеходци, както и четири моста, които ще свързват Одрин с квартал Къраач. Този крайградски квартал, край който протича Марица, най-силно страда от прииждането на водите на Марица при топенето на снеговете на българската страна и изпускането на водата от язовирите. През пролетта на 2014 г., когато Марица преля от коритото си, турски войници с хеликоптери и танкове спасяваха хората от квартала.

В потвърждение на съобщението на Аджу, министърът на горите и водните ресурси на Турция Вейсел Ероглу заяви преди ден, че проектът ще бъде завършен съвсем скоро, тъй като остават "само един мост и 100 метра от него“.

Междувременно още един проект - "Канал Истанбул", ще бъде следизборен приоритет, обяви турският президент Реджеп Таийп Ердоган. Първата инициатива на правителството му след победа на изборите ще бъде изкопаването на "Канал Истанбул" - изкуствен воден път, свързващ Черно с Мраморно море, заяви Ердоган. Щом бъде завършен, истанбулският канал ще облекчи морския трафик в Босфора и най-вече трафика на петролни танкери.

Преди време представители на пограничните общини в Турция, България и Гърция сключиха договор за сътрудничество във връзка с наводненията на реките Марица, Арда и Тунджа, които извират от България, но преминават през Турция и Гърция. Каналът на река Марица край Одрин се очаква да оживи икономиката на Одринския регион, а също да активизира търговско-икономическите връзки, както и туристическите пътувания между Турция, България и Гърция, чиито граници се събират край Одрин.

По думите на валията на Одрин Йоздемир, градът се посещава годишно от около три милиона туристи, главно от съседните България и Гърция. Градските пазари през уикенда се пълнят с клиенти от съседите.