Вчера официалният сайт на лондонския “Уест Хем” публикува информация, че Валентин Обретенов, кадър на “чуковете”, е подписал договор с ЦСКА-София.

Новината беше преведена от български медии и обиколи вече май всичките, а Обретенов е представен като "първо ново попълнение в клуба за новия сезон".

Истината е малко по-различна.

Валентин Обретенов е роден през март 2000 г. в Русе. Известно време той е бил в системата на “Уест Хем Юнайтед”. В Англия това се нарича “фондация” - понятието включва клубове и отбори (най-често училищни), които работят по системата и методиката на даден голям клуб. В случая това е славният “Уест Хем”.

Обретенов е бил част от колежанския отбор на “чуковете” или Second Chance, както е името на проекта. Преди години той е бил предложен на българския треньор Красимир Корсачки, който живее в Лондон, работи за “Чарлтън” и “Уест Хем”, а отскоро има и собствена школа.

Корсачки предлага Обретенов на двата клуба, а “Уест Хем” го одобрява. Голямо предимство за тийнеджъра е, че редовно е тренирал с вратарите до 18 и 23 г. на клуба на Боби Мур. 

Всичко това разказа Корсачки пред Клуб Z.

Валентин Обретенов преминава в отбора за юноши старша възраст на ЦСКА-София (с треньор Ивайло Станев) през зимата. Известно време е отнело да бъдат оправени документите му, за да може да играе. Сега той е втори вратар на тима (титуляр е Борис Груев), който играе в Елитната юношеска група до 19 г.

Може да дебютира скоро за юношите. Няма професионален договор с “червените” (независимо че "чуковете" твърят друго). Информацията на “Уест Хем” е подвеждаща, а иначе е нормално клубът да се похвали, че футболист, преминал през Second Chance, е в ЦСКА-София.

Едно нещо е безспорно - Валентин Обретенов има качества. Но на този етап той е надежда за бъдещето, а не някой, който ще почне да пази на ЦСКА от новия сезон. Предвид възрастта му е по-вероятно да продължи да играе за юношите старша възраст на клуба и през сезон 2018-2019.