Христо Стоичков даде интервю за bTV по случай 70-годишния юбилей на ЦСКА. Най-великият футболист в историята на "червения" клуб е в България и на 5 май, събота, ще се включи в празниците.

Той е съсобственик на ЦСКА-София заедно с Гриша Ганчев и Юлиян Инджов. 

„За мен тези четири букви означават слава и гордост, започна Камата пред Валери Генов. - Дойдох в ЦСКА много малък, а първите стъпки никога не се забравят. Историята говори сама по себе си. Трябва да знаеш кой е минал през този клуб. Мислите ли, че аз не знам кои спортисти са минали през ЦСКА? Кои олимпийски шампиони са били в ЦСКА? Аз съм си направил труда да ги науча. Като ги видя на улицата, да не ги подмина, а да ги поздравя. Защото те са легендите. Ето това липсва на младите днес.“

Носителят на „Златната топка“ призова феновете към търпение за времето, в което любимият им отбор отново ще е на върха. Този сезон ЦСКА-София беше претендент за титлата, но в крайна сметка загуби битката срещу "Лудогорец", а и отпадна за Купата на България от "Левски".

„Като погледнеш какви спортисти са минали през ЦСКА, човек настръхва. Как няма да бъда горд? 70 години не са минали никак леко. Много труд, много пот. Много лишения. Трябва да мислим за момента, когато отново ще бъдем познатата сила. Но това ще изисква време. Няма как ЦСКА да бъде шампион във всеки един момент. Защото в съвременния спорт се изисква много труд. Затова трябва да имаме готов план, програма - 4, 5, 8, 10 години. Стратегия на работа, а не от днес за утре. Когато се раздаваш, може да загубиш. Аз също съм губил. И като футболист на ЦСКА, когато сме играли силно. Просто другият отбор е бил по-подготвен и ни е побеждавал“, рече Стоичков.

Според него годината не може да бъде определена като "нулева", просто целите не са изпълнени:

„Ще го кажа така: Неизпълнени цели. Какво значи провал? Провал е ако не си на терена. Ако не са те взели в групата. Отговорът е търпение. Така, както феновете са ни търпели нас да израснем като футболисти. Тази година беше моментът за титла и го изтървахме. Може би мачът в Разград беше преломният момент психически да преборим „Лудогорец“. Не успяхме да издържим последните 5-6 минути. Но не мисля, че от един мач трябва да се правят генерални изводи. Този сезон отборът ни не бе на нужното ниво. Печелеше мачове, но не беше толкова свеж.“

Последва интересно изказване на голмайстора на световното "САЩ '94" по повод постоянните "престрелки" между ЦСКА-София и "Лудогорец":

„Напрежението между ЦСКА и „Лудогорец“ не може да е фактор. Ако ти си голям, не можеш да търсиш постоянно вина в другия. Трябва да търсим вината в себе си. Нека се спре с тези престрелки.“

Стоичков бе запитан и за разделението в средите на ЦСКА. Също утре 70-годишнина празнува и ЦСКА 1948 - с парти във Военния клуб. Този клуб също има претенции да е наследник на автентичния "червен" отбор.

"Обичта я има на стадиона, те хората знаят кой е клубът", отсече Ицо.

"Да стоят във Военния клуб и това е“, добави той за ЦСКА 1948.

А какво си говорят с Гриша Ганчев за бъдещето на ЦСКА-София? Кое е най-важното?

"На първо място спортната ни база трябва да бъде топ. Трябва да имаш място, където децата да тренират, да са всекидневно заедно и там да живеят. Трябва да се направи нов стадион. Естествено, че вървим по един път... Знаеш в България как е. Документация, пък не знам си какво... Това дърво ще го отрежем ли, няма ли да го отрежем. Зелените ще рипнат. Ще им засадим някое и друго борче някъде накрая."