Лека футболно-военна драма се разрази покрай 70-годишния юбилей на ЦСКА на 5 май. На датата ЦСКА-София приема "Лудогорец" на стадион "Васил Левски", а покрай мача и ще празнува.

По този повод между 18 и 20 ч над националния стадион ще прелетят самолети на военно-въздушните ни сили - като част от тренировъчни полети, но и в чест на юбилея.

По-рано днес Министерството на отбраната обяви на официалния си сайт следното:

"Тренировъчни полети над София ще бъдат изпълнявани в следните времеви интервали:

• от 10:00 ч. до 11:00 ч. на 3 май 2018 г., с прелитане над площад „Княз Александър I“; 

• от 10:00 ч. до 11:00 ч. на 4 май 2018 г., с прелитане над площад „Княз Александър I“;

• от 10.00 ч. до 11.00 ч. на 5 май 2018 г., с резервен времеви интервал от 14:00 ч. до 15:00 ч. същия ден, с прелитане над площад „Княз Александър I“, за участие в генералната репетиция за парада;

• от 18:00 ч. до 20:00 ч. на 5 май 2018 г., с прелитане над Националния стадион „Васил Левски”, за участие в тържественото отбелязване на 70-ата годишнина от основаването на Централния Спортен Клуб на Армията (ЦСКА).

В Деня на Храбростта и празник на Българската армия, на 6 май 2018 г.вертолети и самолети на българските ВВС ще прелетят над площад „Княз Александър I“ в София от 10.00 ч. до 11.00 ч., за участие във военния парад."

Това предизвика гневна декларация от страна на Националния клуб на привържениците на "Левски". "Сините" задават няколко въпроса. Като например: държавно дружество ли е ЦСКА-София, ако не - кой ще плати разходите за "подобен цирк", възможно ли е частни дружества да наемат българската армия за партита и къде е регламентирано това и т.н. и т.н.

"Докога държавата, и в частност Министерство на младежта и спорта и Министерство на отбраната с благословията на премиера, ще продължават да слугуват на един човек, подсъдим за редица престъпления, много от тях ощетяващи държавния бюджет?", се казва още в обръщението.

По-рано днес трима министри дадоха брифинг, а сред тях бе и Красимир Каракачанов. Той отговори на въпроси по казуса. Министърът на отбраната направи гаф, като заяви, че юбилеят е 75-годишнина.

“Цяла България знае, че аз съм левскар, започна Каракачанов. - За разлика от други политици нито си сменям пола, нито си сменям политическите убеждения, нито си сменям футболната принадлежност. Но все пак, ако бъдем обективни, трябва да кажем, че ЦСКА е един от клубовете, които писаха историята на българския футбол. И поради тази причина аз съм се погрижил те да получат пълен комфорт при отразяване на 75-годишнината. И Военният клуб е на разположение, 75 години.”

Коригираха го, че годишнината е за 70 лета, не за 75.

“Не, не, няма да спорим. Вижте, добре, 70 години ли, извинявайте. Аз съм от "Левски", мога да ви кажа "Левски" кога е основан и какво и как е постигнал като успехи. Длъжен съм да покажа уважение към този клуб, който много време е бил в армията. Поради тази причина ще има програма, в която Министерството на отбраната ще участва. В края на краищата пак казвам, че много от годините на този клуб са свързани с армията и много от служещите в армията са фенове на този клуб. Така че, тук моите футболни пристрастия нямат никакво значение”, допълни Каракачанов.

Както личи по-горе, той спомена и Военният клуб. Там, на същата дата, ще празнува алтернативният ЦСКА 1948, който е напът да си осигури участие във Втора лига от следващия сезон.

Феновете на двете ЦСКА-та (това на Гриша Ганчев има доста повече) не се понасят.