"Славия" спечели купата на България след 120 минути и дузпи срещу "Левски" на финала пред около 32 хиляди зрители на стадион "Васил Левски" - 4:2.

В редовното време и продълженията резултатът бе 0:0.

"Славия" спечели купата за първи път от 1996 г., когато отново би "Левски" на финала при прочутото изваждане на "сините" от терена от Томас Лафчис. Много сладко за "белите" е, че триумфът бе постигнат с 11 българи (и резервите бяха българи) срещу звездата селекция на "Левски" с Габриел Обертан, Жорди Гомес, Еймар Ейолфсон и т.н.

Герой на мача е вратарят на "Славия" и бивш на "Левски" Георги Петков (42 години), който освен спасените две дузпи в епилога, хвана 11-метров удар и на Жорди Гомес в 12-ата минута, а след това бе истинска преграда за "сините", макар че получи и лека контузия при сблъсък с Ейолфсон.

А постоянно бе освиркван и обиждан от феновете на "Левски", които обяснимо преобладаваха на трибуните. Направиха и стилна хореография през цялата среща.

Феновете на "Левски" имаха огромно превъзходство на трибуните.

Тимът на Делио Роси доминираше и направи една дузина пропуски, а този на Златомир Загорчич само няколко пъти мина центъра с изградени атаки и застраши Божидар Митрев всичко на всичко два пъти.

Още от първите минути проличаха ролите - "Левски" пое инициативата, а "Славия" се "окопа" в защита с идеята да разчита на контри и изритани топки. 

Пропуски за "Левски" направиха Хали Тиам, Габриел Обертан (веднъж удари и греда), Паулиньо, Серджиу Буш... Особено тежко за Георги Петков и компания бе в средата на първото полувреме и в края, а също така в дълги моменти след почивката, когато се играеше само в половината на "Славия".

При дузпите, като изключим Ивайло Димитров, останалите в състава на победителите биха като германци - биха сигурно и със самочувствие, докато "сините" не бяха уверени и това пролича. Нерядко става така, когато си бил фаворит и не си спечелил с игра за 120 минути. Психологията на сблъсъка се обръща.

Едва ли е случайно, че решителната дузпа за "Славия" вкара Георги Йомов, който е юноша на "Левски" и внук на величие на "Герена" - Тодор Барзов. След триумфа той спомена числото 37 000 лева - срещу толкова преди години баща му го откупи от "Левски" (за да вземе бележка за освобождаване и да не дължи пари като компенсация).

"Славия" си гарантира място в Лига Европа, докато "Левски" ще трябва да се бори за попадане в турнира чрез Първа лига. Продължава и "синята" суша - клубът не е печелил отличие от 2009 г. А оттогава губи трети финал за Купата, като към това прибавяме драмата от 2013 г., когато в последен мач от шампионата "Левски" и "Славия" направиха 1:1 и първенец стана "Лудогорец".

При дузпите:

1:0 Иван Минчев ("Славия") - гол

1:1 Фелипе Нашименто ("Левски") - гол, Георги Петков докосна топката

2:1 Милчо Ангелов ("Славия") - гол

2:1 Хали Тиам ("Левски") - пропуск, Георги Петков изби топката

2:1 Ивайло Димитров ("Славия") - пропуск, Божидар Митрев парира

2:1 Роман Прохазка ("Левски") - пропуск, втора поредна спасена дузпа от Петков, който пак уцели ъгъла

3:1 Стефан Велев ("Славия") - гол

3:2 Антонио Вутов ("Левски") - гол

4:2 Георги Йомов ("Славия") - гол

Световният шампион с "Левски" Ривалдо (в средата) и неговият син Ривалдиньо (вляво) в ложата на стадион "Васил Левски". Младият футболист не попадна в групата на "сините" за финала.