Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потрети, че има инвестиционен интерес към проекта АЕЦ "Белене". 

За първи път китайската национална ядрена корпорация (CNNC) проявява интерес към участие в проекта за втора атомна централа у нас през декември 2016 г. Новината съобщи тогава пресслужбата на Министерски съвет. С писмо в началото на 2018 г. китайската компания потвърждава интереса си.

Днешната среща с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията е трето поредно потвърждение. Евентуалната реализация на проекта ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор, обяснили министрите на китайските мениджъри, които потвърдили, че ще участват в процедурата.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", заяви Дончев.

Китайската страна бе информирана, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, обясни министър Петкова. Срокът за изпълнение на решението на 44-ото НС е 30 юни.

На 29 март 2012 г. Народното събрание спря проекта за "Белене" с гласовете на 144 депутати.