Идеята за възкресение на проекта за АЕЦ "Белене" е тайна договорка с Москва и за това няма съмнение. Това коментира в предаването "Лице в лице" на bTV Мартин Димитров от "Нова република".

На инвестиционен форум на ЕБВР в Лондон през февруари премиерът Бойко Борисов обяви внезапно хрумналата му идея за реализация на Втора атомна като проект на България и няколко държави от Западните Балкани, като за целта ще се търси финансиране от ЕС. По-късно, на дебат в парламента, правителството беше задължено с решение на 44-ото НС да внесе до края на юни план за реактора на "Белене", който България беше принудена да плати, след като загуби делото в арбитража. Оборудването беше поръчано от кабинета на тройната коалиция, ръководен от премиера Станишев, макар че договор за строителството на АЕЦ "Белене" така и не беше подписан.

БСП и ДПС загубиха статута си на опозиция, като гласуваха правителството до 30 юни да им предложи план за реактора на АЕЦ "Белене", заяви днес Мартин Димитров.

Той заяви, че доколкото си спомня, вариантът за балканска АЕЦ е бил предложен най-напред от президента Георги Първанов през 2011 година.

Европейско финансиране няма да има, тъй като има Европейски енергиен съюз и в неговите приоритети няма ядрена енергетика, заяви още Димитров. Ето така ще е удвои цената на тока. Кой ще плати тези 25-30 милиарда лева, колкото ще струва "Белене"?! Не ни трябва тази АЕЦ, България и в момента ползва до 60% от производствените мощности.

Просто в огромните проекти има огромни комисиони, това е движещата сила, колкото е по-голям проектът, толкова е по-голяма и комисионата, заяви още бившият депутат от Реформаторския блок.

Относно продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на избрания купувач - "Инерком България" на Гинка Върбакова, политикът заяви, че "тази сделка е въпрос на национална сигурност, нито повече, нито по-малко". Той отбеляза два проблема, свързани с продажбата: единият е опитът на избрания купувач с електроразпределителни мрежи, другият е финансирането.

"Не ми е достатъчно, че ще запазят досегашния екип. А какво е финансирането, откъде са парите им, откъде идват?!" 

Мартин Димитров анонсира предложението си - създаване на работна група, която да включи представители на всички регулатори - КФН, КЗК, КЕВР, ДАНС, които да проверят и откъде идва финансирането, да излязат до няколко дни с доклад. Няма нужда да се продължава със сегашната агония, добави той. До момента не е имало истинска проверка и това пролича на изслушването в парламента, стана ясно от изявлението му.

Убеден съм, че българското правителство е имало информация какво се случва, в подобни сделки винаги има консултации, България имаше миноритарни дялове от по 33% във всяко едно от трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) и сега се опитва да купи това, което продадоха. Само да не се окаже, че ще дадем повече пари, отбеляза Мартин Димитров.

По думите му обществените притеснения са основателни, тъй като, ако се появят проблеми с разпределителната мрежа, 40% от България, в т. ч. и София, остават без ток. 

"Компанията купувач на ЧЕЗ публично оповести, че в средата на тази седмица ще започнат разговори с продавача. Те се надяват до края на тази седмица да бъдат финализирани“, заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова на дискусия на тема "Предстоящите промени в Закона за енергетиката - стъпка към пълна либерализация на електроенергийния пазар в България". 

Гинка Върбакова вече е в Прага, където каза, че ще разговаря с продавача и "ще очакваме някакво решение".

Гинка Върбакова пое ангажимент да проведе разговори с продавача. Тъй като сделката още не е финализирана, всичко е в ръцете на купувача, коментира Петкова.

Димитров обяви, че не чака нищо добро от т. нар. закон "Пеевски" - промените в Закона за банковата несъстоятелност, но обеща да пита през няколко месеца за ефекта от него. Той съобщи, че заедно с колегата му Петър Славов са осъдили Министерството на финансите, което им е отказало с мотива, че няма необходимата информация, данни за събраните и върнатите до момента пари от КТБ.

Властта крие резултатите, четири години след затварянето на КТБ е редно да се тегли чертата и да разберем кои прихващания са оспорени и кои не. Може да се окаже, че върнатите пари са много малко, заяви Мартин Димитров, който призова да се направи международно разследване.