Подписан договор между България и Сърбия за газовата връзка и пътна карта за поевтиняване на роуминга между ЕС и Западните Балкани. Това са икономическите новини от приключилата днес среща на върха ЕС-Западни Балкани. Контрактът за интерконектора бе подписан от енергийния министър Теменужка Петкова и сръбския ѝ колега Александър Антич, както и меморандум за разбирателство между Сърбия и Европейската инвестиционна банка.

Очакванията досега бяха интерконекторът да бъде пуснат в експлоатация през 2020 г. От подписания днес документ обаче се разбира, че това трябва да стане най-късно до май 2022 г. От съобщението в сайта на Министерството на енергетиката също не става ясно каква е причината за промяна в датата.

Интерконекторът със Сърбия се планира още от 2012 г. С 11.7 млн. лева, които се отпускат по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" на Министерството на енергетиката, трябва да бъдат покрити всички предварителни разходи до разрешението му за строеж.

Енергийният министър Теменужка Петкова и сръбският й колега Александър Антич подписаха договора за интерконектора.

Наред с това бе обявена ясна пътна карта за намаляване на цените на роуминга между ЕС и шестте държави от Западните Балкани (Македония, Албания, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово). Целта, обявена по-рано от българския еврокомисар Мария Габриел, е това лято да има намаляване на цените по отделни пакети данни.

"Голямата цел е следващото лято - през 2019 г., за целия регион на Западните Балкани с всички държави от ЕС това намаляване на цените да бъде много силно усетено", заяви Габриел.

Лидерите на Западните Балкани подписаха днес в София Изявление за подкрепа за стартирането на Цифрова програма за Западните Балкани. Като част от този ангажимент те се договориха да подобрят инвестиционния климат за реализирането на цифрови проекти в региона и да допринесат за стабилни, предсказуми и конкурентноспособни пазари в телекомуникационния сектор. Те се съгласиха да работят с Европейската комисия по създаването и провеждането на съвместен ИКТ Регулаторен диалог, който ще подпомогне процесите на реформи в региона, съобщиха от представителството на ЕК в България.

Пътната карта, обявена от Габриел, въвежда процес на мониторинг, който да се извършва от Органа на европейските регулатори в областта на електронните съобщения (БЕРЕК) и Телекомуникационните регулатори на Западните Балкани за пазарите на едро и на дребно, така че да се оцени на място, реалното намаление на цените на роуминга. Това лято потребителите ще видят нови намалени търговски оферти касаещи роуминга, започвайки с пакетите от данни.

Операторите ще продължат да договарят техните двустранни роуминг сделки, така че от лятото на 2019 г., ние може да видим цени на дребно на роуминга за пренос на данни между ЕС и Западните Балкани не по-високи от 70 евроцента за мегабайт.

Операторите заявиха своето намерение да обявят нови оферти на дребно за използването на данни, на много по-ниски цени, при роуминг между ЕС и страните от Западните Балкани още през лятото на 2018 г. Те също така ще въведат мерки срещу шоково високите сметки за всичките си клиенти от Западните Балкани там, където това все още не е направено. Така потребителите ще избегнат плащането на прекомерно високи сметки, ако са пропуснали да активират своите нови оферти за роуминг.

Операторите също така информираха Комисията, че от лятото на 2019 г. цените на дребно на роуминга между ЕС и Западните Балкани ще бъдат не повече от 70 евроцента/MB при използване на данни.