Властта все още умува над процентите месо, които ще задължи производителите да влагат в колбасите, както и над количеството мляко в млечните продукти. Проектонаредба, която подготвя Министерството на земеделието и храните, ще въведе задължителни норми за минималното съдържание на месо в колбасите и каймата, на мляко в сирене и кашкавал. За спазването им ще следи Българската агенция за безопасност на храните.

Съществуващите към момента стандарти - "Стара планина" и БДС, не са задължителни. Според стандарта "Стара планина" в кренвиршите трябва да има поне 80% месо, а в каймата - поне 95%.

Във всички колбаси има месо и продукти с 1% месо няма, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия Атанас Урджанов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България. По думите му за производството на колбасите се използват лед и вода, а соята също е разрешена. 

"Идеята е да се направи така, че определени месни продукти, които често се консумират, потребителите да знаят, че в тях се съдържат определен процент месо. Сега тези стандарти са доброволни. Ако един производител желае да ги прилага, спазва правилата и ги прилага. Идеята тук е тези стандарти да станат задължителни за всеки производител, който произвежда такива продукти. Например, ако го пускате под наименованието кренвирш или наденица, в него трябва да има определен процент месо”, коментира д-р Димитър Димитров от земеделското министерство. 

По думите му обаче засега не може да се каже точно колко процента месо ще е задължително да има във всеки месен продукт. Той даде пример с Великобритания, където наденицата съдържа минимум 32% свинско месо, а ако на етикета е написано съдържание на телешко месо, то трябва да бъде не по-малко от 30% телешко месо. 

Проверката за спазването на нормите, които ще станат задължителни, ще се прави първо чрез документацията на производителите, тъй като за всеки продукт трябва да има разработена техническа документация, в която трябва да е упоменато количеството на всички съставки, които се съдържат в продукта.

В тези документи трябва да е предложен и метод за анализ, по който тези съставки се установяват, обясни д-р Димитър Димитров. 

Публикации отпреди ден съобщиха, че за кренвиршите ще е записано да съдържат поне 50% месо. Минималният праг може да бъде вдигнат и на 70 на сто. Подобни ще се изискванията за наденица и други колбаси, но за каймата минималната съдържание на месо ще е по-високо - поне 70-80%.

За млечните производения ще се запише, че се приготвят от поне 5 литра мляко - макар че за килограм сирене са необходими 7 литра. Още не е решено дали ще има изисквания и за безалкохолни напитки, шоколади и др. 

Наскоро от министерството на земеделието пуснаха за обществено обсъждане промени в наредба, които забраняват на един и същи производител да прави истинско сирене и кашкавал и имитиращи продукти с палмово масло. Сиренето от палма ще може да се продава само пакетирано.