Победен на двете последни изборни надпревари, след това изгонен от партията си, преди да поеме отново ръководството й, социалистът Педро Санчес е на път да спечели последната си партия покер и да вземе властта в Испания.

Застанал на фронта от обявяването на присъдата срещу Народната партия (НП) на премиера Мариано Рахой в един мегапроцес за корупция, бившият 46-годишен професор по икономика, наричан Guapo, т.е. Красавеца в Испания, със сигурност е уверен, че този път най-накрая ще има среща с историята.

"Вашата изолация, господин Рахой, е епитафията на един политически период, вашият, който вече приключи, - каза той вчера в парламента. - Вие сте част от миналото, тази страна е на път да прелисти страницата и Испания трябва да гледа бъдещето без страх", добави той, облечен в обичайния си безупречен тъмен костюм.

"Шансът му дава възможността да може да играе централна роля, - подчертава Фернандо Вайеспин, политолог от Автономния университет в Мадрид. - И той опитва внезапно един рисков залог, една отчаяна атака."

Загубила скорост, социалистическата партия беше "държана настрана от фронтовата линия на политическия дебат", заета от НП, либералите от "Сиудаданос" („Граждани“) и радикалните леви от "Подемос" („Можем“), добавя унивеситетският учен.

Завръщане през парадния вход в социалистическата партия

Със само 84-ма депутати в долната камара на парламента Санчес, който не е вече депутат и не разполага с трибуната, която представлява парламентът, беше принуден да се съюзи с "Подемос", каталунските сепаратисти и баските националисти, за да свали Мариано Рахой днес чрез вот на недоверие.

Едно мнозинство, осмивано като "мнозинството Франкенщайн" от НП, което може да се окаже доста нестабилно и да скъси престоя на Санчес в двореца "Монклоа".

Това не е важно - социалистическият лидер разчита бързо да предприеме мерки в социалната сфера, за да "засили нивото на популярност на своята социалистическа партия и да се яви по-силен на следващи предсрочни избори, на които "Сиудаданос" са сочени за победители от проучванията", отбелязва Антонио Баросо, анализатор от "Тенео Интелиджънс".

Санчес получава поздравления от предшественика си Мариано Рахой, когото току-що е свалил от власт. Снимка АП/БТА

"Санчес е смел политик, но прекомерно внимателен и разсъждава повече в краткосрочен план", счита Фернандо Вайеспин.

Роден на 29 февруари 1972 г. в Мадрид, Санчес израства в заможно семейство с баща предприемач и майка чиновник и следва икономика в испанската столица, преди да завърши магистратура по политическа икономия в Свободния университет в Брюксел.

Общински съветник в Мадрид от 2004 до 2009 г., той става депутат през 2009 г., след оставката на титуляра на мястото, преди да изживее мълниеносен възход.

През 2014 г., застанал начело на една отслабена социалистическа партия в резултат на първите първични вътрешнопартийни избори, той се нарежда след Мариано Рахой на изборите през декември 2015 г. В контекста на последвалата политическа парализа се опитва безуспешно да състави правителство с подкрепата на "Сиудаданос" и "Подемос".

През юни 2016 г. са свикани нови избори и социалистическата партия отива още по-надолу, като отбелязва най-лошия си резултат от възстановяването на демокрацията през 1977 г. Санчес е изхвърлен от социалистическата партия, чието ръководство го държи отговорен.

Той обаче се завръща през парадния вход през май 2017 г., като активистите гласуват за възстановяването му начело на партията.

Юда за десницата

Сближил се с Рахой през последните месеци по въпроса за независимостта на Каталуния, Санчес ще остане отсега нататък за НП като съкрушителя на един премиер, който оцеля досега в много кризи.

"Педро Санчес ще влезе в историята като Юда на испанската политика", заяви наскоро Фернандо Мартинес-Майо, координатор на консервативната формация.

Рахой го обвини, че е "готов заради личните си амбиции да се съюзи с когото и да било на каквато и да е цена".

-----

* Автор на коментара е Матю Горс. Публикуван е от БТА.