35-годишният сърбин с британски паспорт Нестор Ел Маестро беше представен днес на стадион "Българска армия" като старши треньор на ЦСКА-София. Той бе приветстван от Димитър Пенев, въвеждащи думи отправи спортният директор Пламен Марков.

Помощник на Ел Маестро, който се е родил с фамилията Йевтич, но после се е прекръстил, ще бъде неговият брат Никон, а от предишния щаб остават Ивайло Петров, Кирил Динчев и Томас Нойберт.

"Много съм щастлив, че ще бъда треньор на гигантски клуб като ЦСКА, от който са излезли токова много легенди, започна Ел Маестро, който идва от Словакия, където доста изненадващо направи "Спартак" (Търнава) шампион. - Виждам, че сред нас е г-н Пенев, това е голяма чест за мен. Въодушевен съм от това, което предстои. Знам къде съм попаднал. Всичко стана много бързо. Какъв е моят стил? Този, който носи победи, печелившият. Просто трябва да спечелим повече победи от нашите съперници. Футболът е състезание, а аз живея с това. Брат ми ще бъде мой помощник, а по-нататък ще видим дали ще имам нужда от още хора в щаба. Същото се отнася за селекцията, няма да бързаме. Важно е Каранга да остане. И не само той, има още няколко основни играчи, около които искам да изградим боеспособен тим."

Ел Маестро се е срещнал няколко пъти с Гриша Ганчев и с неговия син Даниел по време на все още краткия си престой в България.

"Г-н Ганчев е мечтател, оптимистичен човек. Ще си паснем, защото аз съм същият като него", каза младият специалист.

Той направи паралел между доминацията "Лудогорец" с тази на "Байерн" в Германия и на "Селтик" в Шотландия.

"ЦСКА е най-големият клуб в България и запалянковците му искат само едно - победи и титли. Ще опитаме да се преборим с "Лудогорец", въпреки че няма да е лесно. Не е случайно да станеш седем пъти поред шампион. За България "Лудогорец" е това, което е "Байерн" за Германия. В Словакия нещата бяха сходни. Беше голяма сензация, че "Спартак" стана шампион. Все едно тук "Верея" да стане първи. Много са причините за този успех, не е само една и не е само до един човек", обясни Ел Маестро, който преди "Спартак" (Търнава) е бил помощник в големи германски клубове и в "Аустрия" (Виена).

Сърбинът бе попитан и за писанията в Словакия, че отборът му е станал шампион по нечестен начин. 

"Интернет убива много неща, включително и сериозната журналистика, отговори нестандартно Ел Маестро. - Някой някъде пише нещо, а друг прави "копи пейст". Не правете така, всички сте завършили университет. "Спартак" беше начело в първенството през цялото време. Направете разследване откъде идват тези информации. Идват от треньора на "Ружомберок", който е много добро момче, но и много слаб треньор. Гонят го отвсякъде. Информациите идват също от медиите в Братислава, които са собственост на президента на "Слован" - медиен магнат. Пише се за мач, който беше пет кръга преди края и завърши 0:0, а ние имахме 13 точки преднина. Мисля, че и без да съм най-добрият треньор в света мога да стана шампион при такава преднина. Така че можем да се посмеем на тези писания, усмихнете се малко!"

ЦСКА-София официално обяви първите си два трансфера - защитникът от Кабо Верде Стивън Перейра и хърватският вратар Данте Стипица, който през миналия сезон е играл за "Хайдук" (Сплит) срещу "Левски".

Пламен Марков обяви раздяла с петима футболисти: Роланд Алберг, Раул Лое, Хеан Бланко, Укра и Александър Барт. Рафаел Енрике вече е с постоянен договор, след като беше със статут на преотстъпен през пролетта.

С ЦСКА-София подготовка ще започнат млади футболисти, играли като преотстъпени доскоро в "Литекс" и "Етър": Иван Турицов, Ангел Лясков, Пламен Гълъбов, Тонислав Йорданов и Никола Колев.