"Мога да кажа само едно нещо, Fuck Тръмп", обяви бесен от сцената на наградите "Тони" легендарният актьор Робърт де Ниро, предаде сайтът "Варайъти".

Артистът представи музикалното изпълнение на Брус Спрингстийн.

"Повече не може да се примиряваме с Тръмп. Да го духа Тръмп", повтори Де Ниро.

Спрингстийн, който през миналата година дебютира на нюйоркска театрална сцена, получи за шоуто си "Спрингстийн на Бродуей" специална награда, връчена от колегата му музикант Били Джоуел.

Както и на другите наградни церемонии напоследък участниците използваха възможността да отправят послания за толерантност или да коментират политиката на президента Тръмп. Този път Робърт де Ниро изправи публиката на крака, представяйки стария си приятел Брус Спрингстийн. С вдигнати юмруци уважаваният актьор напсува Тръмп в ефир без никакъв преамбюл. След това премина към подготвеното си изказване за Брус Спрингстийн.

Изявлението му предизвика бурни овации от зрителите.

Актрисата, танцьорка и певица Чита Ривера и композиторът Андрю Лойд-Уебър получиха наградите "Тони" за цялостни постижения. 

"Посещението на оркестъра" доминира на театралните награди "Тони", като спечели 10 отличия, включително за най-добър мюзикъл, съобщиха световните информационни агенции.

"Хари Потър и прокълнатото дете" спечели шест награди, включително и за най-добра театрална пиеса и режисура на Джон Тифани. Пиесата спечели също наградите за сценарий, осветление, звуково оформление и оркестрация.

"Посещението на оркестъра" измести за наградата "Тони" за най-добър мюзикъл утвърдени марки като "Замръзналото кралство", "Гадни момичета" и "Спондж Боб Квадратни гащи". Мюзикълът по израелския филм със същото име допадна на публиката и на журито за наградите "Тони" с темата си за толерантност. Той е за оркестър на египетската полиция, който трябва да свири на концерт в Израел, но попада в друг град.

"Музиката на "Посещението на оркестъра" дава на хората надежда и премахва границите", каза продуцентът Орин Улф, приемайки наградата за най-добър нов мюзикъл. Той допълни, че постановката отправя послание за единство.
За изпълнението си в "Посещението на оркестъра" Тони Шалуб спечели наградата за най-добър актьор в мюзикъл. Другата звезда на постановката - Катрина Ленк, получи отличието за най-добра актриса в мюзикъл. 

"Посещението на оркестъра" спечели също наградите за най-добра режисура, оркестрация, звуково оформление, най-добро либрето и оригинална музика, осветление и гостуващ актьор. 

Дейвид Кромър - режисьорът на "Посещението на оркестъра", каза, че мюзикълът е също за отчаянието и самотата и призова всички да помагат на хора с такива проблеми.

Гленда Джаксън и Андрю Гарфийлд получиха призовете за най-добри актьори в пиеса. 

Андрю Гарфийлд спечели "Тони" за най-добра водеща мъжка роля за участието си в драмата на Тони Къшнър за живота и любовта през 80-те "Ангели в Америка", където играе болен от СПИН мъж. "Ангели в Америка" получи награда за най-добър римейк, а друг от участниците в постановката, Нейтън Лейн, спечели награда за най-добра поддържаща мъжка роля. 
Осемдесет и две годишната британка Гленда Джаксън спечели първата си награда "Тони" за най-добра актриса в пиеса. Тя се завърна на бродуейската сцена след 30 години отсъствие и дълга политическа кариера във Великобритания. Джаксън грабна приза за ролята си на коравосърдечна жена в края на живота си в постановката "Три високи жени" от Едуард Олби. 

Друга актриса от същата постановка, Лори Метклаф, бе удостоена с награда за най-добра поддържаща женска роля. Това е нейната втора награда "Тони".

Наградите "Тони" - театралният еквивалент на филмовите оскари, бяха раздадени за 72-ри път на церемония в "Рейдио сити мюзик хол" в Ню Йорк. Водещи на шоуто бяха Джош Гробан и Сара Барейлес.