След сигнал на кмета на Чупрене и разпореждане на главния прокурор в гръмналия преди 4 години завод "Миджур" влизат на проверка от държавното обвинение. Кметът Ваньо Костин е сезирал Сотир Цацаров, че на територията на "Миджур", където през 2014 г. загинаха 15 души при взрив, се намират голямо количество взривни вещества, които не се съхраняват безопасно. Става въпрос за необезвредени противопехотни мини, останали от предишния собственик.

През миналата година неправителствени организации съобщиха, че на площадката на "Миджур" в село Горни Лом още се намират 190 614 броя противопехотни мини, които съдържат над 74 тона тротил и по няколко тона хексоген и тетрил.

От август 2017 г. предприятието е с нов собственик - "Миджур мениджмънт кънстракшън" ЕООД. При взривовете през октомври 2015 г. сред жертвите бе и Михаил, синът на бившия собственик Димитър Димитров, който плащаше по 240 лева месечно на работниците. 

Заради трагедията от 1 октомври 2014 г. в завод "Миджур" Окръжна прокуратура - Видин, внесе обвинителен акт срещу четирима души и към момента делото се разглежда от Окръжен съд - Видин.

"Върховната административна прокуратура (ВАП) е отправила предложения до министъра на вътрешните работи, областния управител на Видин и кмета на Чупрене за предприемане на спешни мерки за недопускане на инциденти на територията на завод "Миджур", съобщиха от пресцентъра й.

В сигнала си местната управа съобщава, че четири години след тежкия инцидент все още не са изпълнени всички изисквания за безопасност и са застрашени животът и здравето на населението. Приложен е и протокол от проверка, извършена от МОСВ и МВР, при която е установено, че в складове на завода се съхраняват огромен брой взривни вещества, взривни изделия и средства за взривяване.

Според ВАП собствеността на терена и сградите на завода принадлежи на "Миджур мениджмънт кънстракшън“ ЕООД, а оператор на взривните вещества, средствата за взривяване и взривни изделия е "Видекс" АД - отговорен за съхранението и безопасността им.

Нарушенията, констатирани при проверката, са основно на "Видекс". В нарушение на чл. 32 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия (ЗОБВВПИ) от "Видекс" АД не е представен договор за осигуряване на въоръжена охрана на петте взривни склада, в които се намират взривните вещества; не са представени документи за изпълнение чл. 14 от ЗОБВВПИ, според който "Видекс" трябва да разполага със собствени или наети складови помещения; в завода няма локална система за оповестяване за осигуряване на ранно предупреждение на персонала, компетентните органи и населението съгласно чл. 35, ал. 3, т. 5 от Закона за защита при бедствия (ЗЗБ).

"На тази основа от ВАП е съобразено, че неспазването на нормативните изисквания може да доведе до опасности за широк кръг лица, предвид потенциалната опасност на въпросните вещества. Освен това е преценено, че случаят е особено спешен и изисква незабавна намеса от органите, снабдени с компетентност по поставените въпроси", пише в прессъобщението.