Трима бивши полски президенти, сред които Лех Валенса, както и други висши служители, приканиха днес европейските институции да защитят правовата държава в страната им, застрашена според тях от политиката на управляващите консерватори, предаде Франс прес.

"На 3 юли ще влезе в сила закон за Върховния съд, премахващ окончателно принципа за разделение на трите власти и самата същност на демократичната правова държава", заявяват подписалите документа в апел, поместен от опозиционния всекидневник "Газета виборча".

"Управляващата партия приключва демонтирането на системата за разделение на трите власти в пряко нарушение на принципите, залегнали в полската конституция", твърдят те. Авторите призовават "Европейската комисия и Европейския съвет да останат верни на основополагащите ценности, посочени в член 2 от Договора за Европейския съюз", където се споменава и правовата държава наред с човешкото достойнство, свободата, демокрацията, равенството и зачитането на човешките права.

Полските консерватори, дошли на власт през 2015 г., са затънали в продължителен спор с Европейската комисия за предприетите от тях нееднозначни реформи на съдебната система. Според ЕК промените подкопават съдебната независимост и заплашват върховенството на закона. През декември тя задейства процедура, която теоретично може да доведе до наказателни мерки, и отправи препоръки към Полша да подобри ситуацията.

Полското правителство изпълни някои от предложенията, но каза, че други биха отслабили реформите, които са важна част от неговата политика.

Изразявайки надежда, че полското консервативно мнозинство ще започне "честен диалог" с евроинституциите и "ще промени политиката си, която е в разрез с общите ни европейски ценности", авторите на апела изтъкват, че ЕС е "последната инстанция, която може да защити правовата държава в Полша".

Първият подпис под документа е на легендарния бивш шеф на полския синдикат "Солидарност" Лех Валенса, нобелов 
лауреат за мир. Следват подписите на бившите президенти Александър Квашневски и Бронислав Коморовски, на четирима бивши премиери, четирима бивши външни министри и трима видни дейци на антикомунистическата опозиция, някогашни политзатворници, уточнява БТА.