Връщането на мигрантите от западните страни в държавите, в които първоначално са били регистрирани за първи път, от много време насам обедини парламентарно представените партии в една позиция. Въпросът бе повдигнат преди дни от германския канцлер Ангела Меркел.

България не желае да й бъдат връщани мигранти. Вместо това ще предложи на страните от Европейския съюз да бъдат изградени приемателни центрове извън рамките на ЕС, тези, които са вътре - да станат центрове от затворен тип, а външните граници да се затворят. Страните да приемат само хуманитарни мигранти, а икономическите да се връщат обратно, гласи становището на кабинета, което засега се подкрепя от парламента.

До тази единна позиция се стигна, след като премиерът Бойко Борисов се появи изненадващо в Народното събрание, провокиран от опозиционния лидер Корнелия Нинова да дойде, за да обясни "ще се съгласи ли за пореден път с Меркел". Темата бе поставена в спешен порядък, тъй като този уикенд председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер свиква безпрецедентна неофициална среща на Европейския съвет, за да се дискутира въпросът с мигрантите. Проблемът е на път да срине и без това трудно сформираното германско правителство.

Преди появата на Борисов Нинова го обвини, че се кани да приеме у нас около 50 000 души, минали през регистрационните центрове, но впоследствие почти всички избягали в Западна Европа. Обвини го също така, че е готов да се съгласи с всяко предложение на германската канцлерка и че умишлено отказва да представи пред парламента плановете на правителството.

Последва спор между Нинова и вицепремиера Красимир Каракачанов, в който се намеси и председателят на групата "Обединени патриоти" Волен Сидеров, за да се самопохвали, че е автор на идеята за ограда по границата. Председателстващият заседанието Явор Нотев се принуди да даде 10-минутна почивка за успокояване на нервите на преждеговорищите, а в това време Борисов се появи в парламента, за да поиска думата.

Сидеров препоръча на Нинова да се ползва от лятната си ваканция, за да почете повече за Близкия изток, а опитите ѝ да му отговори бяха посрещнати със "заграждане" от депутатите на ОП, които не ѝ позволиха.

Премиерът отчете, че още в 9 ч. сутринта вчера се е събрал Съветът по национална сигурност към Министерския съвет, на който са присъствали службите за сигурност и президентските съветници (намек, че в БСП би трябвало да знаят какво се е случило на Съвета).

"Срещата в неделя е извънредна, не знам защо са я направили, днес в 3 без 15 ч. ще се чуя с унгарския премиер Виктор Орбан, а в събота в 3 ч. и с Меркел. По принцип няма такава практика, рядко се прави, но е отворена за всички, които искат да участват", посочи Борисов по повод срещата при Юнкер.

И допълни:

"Първо, не знам да има партия в българския парламент, която да е казала "ние сме за приемането на мигранти, за което да ни се плаща". Преди три-три години и половина на всички съвети (Европейски съвет - б.р.) съм държал винаги една и съща позиция, предупреждавал съм колегите, че ще стигнем до днес, те не вярваха - хуманността, казваха, е най-важна. Ако помните, бях казал, че трябва да направим центрове в близост до конфликтите. Първа точка на това, което винаги съм защитавал, е незабавно спиране и затваряне на външните граници на целия ЕС - да се инвестира в кораби, граничари, ако трябва, обща гранична полиция да се направи."

По думите му "цели държави в Европа се тресат от тази ситуация, в която сами се вкараха".

"Ние не сме участвали в нито една война. В Сирия се бият турци, французи... И когато мяташ ракети, било то "умни и красиви", когато гледаме в Сирия сградите как изглеждат, а то няма сграда, всеки родител може да си представи как се чувстват родителите на тези деца - няма училища, детски градини... Същото е в Ирак, да, минаха 15 години, Тони Блеър се извини, но късно."

"Арабската пролет се превърна в европейска зима. Износът на демокрация, която направихме, се оказа пълен провал. Дипломацията се провали", направи извод Борисов.

И изрази надежда, че конфликтът в Сирия ще намери своето решение при насрочената за юли среща между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Доналд Тръмп.

След което обяви конкретно какви ще са българските предложения на неофициалния съвет:

-  Да се допускат само лица, бягащи от войната, в която ние пряко сме участвали и трябва да си платим за това. Плащането става обаче само в центрове извън територията на ЕС. Ето защо и споразумението с Турция трябва да работи. Центрове от закрит тип за тези, които са в ЕС, докато стане време да се приберат.

- Едва когато е гарантиран този процес и няма нови мигранти, трябва да разделим на две - за  хората, които бягат от войната, трябва да се погрижим и да се върнат да си възстановяват страните. Икономическите мигранти - да се върнат в страните по произход, но не откъдето са минали, а откъдето са дошли. Както направихме тихомълком с Афганистан.

- Затваряне на външните граници на ЕС.

Борисов категорично отхвърли идеите за връщане на мигранти в страните, през които са минали и са регистрирани за първи път.

"Ако сега кажем добре, ще приемем по 1000, кой може да ни гарантира, че догодина няма да ни кажат сега ще приемете по 2000, после по 5000."

И разказа за диалог между него и австрийския канцлер Себастиан Курц, след като вторият обявил, че "щял да връща мигранти по страните". 

"Казах му, Себастиан, как си го представяш, че ще ги чакам на летището да кацнат. Няма да ти дам трасе изобщо, няма да дам самолет да мине."

"Ако мислите, че ми е най-приятното нещо да говоря с Ердоган, не ми е приятно. И на Ципрас (Алексис Ципрас, премиер на Гърция - бел.ред.) ще му зададат въпроса как пази границата. Меркел не пази гръцката граница. Всеки да си пази своята си граница. Четворката ще се втърдява по тези теми, а другите ще кажат тогава парите за кохезия ще ги даваме за мигранти. И всички ще са прави", посочи още Борисов, визирайки непоколебимата позиция на Вишеградската петорка относно приема на мигранти, както и критиките към Гърция, че не пази границата на ЕС.

След което се пошегува, че е факт - нашите центрове били празни, защото мигрантите напускали страната. Един човек бил хващан 30-40 пъти на границата със Сърбия. "И от затворите избягват от време на време...", пошегува се Борисов с препратка към случая на "отклонилия" се от Ловеч затворник.

"Има безкрайно много теми, по които сме разделени, но мисля, че тази не е една от тях. С удоволствие ще идвам всеки път, ама не така "незабавно да се яви". Поканете ме любезно или ме повикайте, ама не така незабавно", каза Борисов в заключение.