Реджеп Тайип Ердоган печели президентските избори в Турция още на първи тур. Това сочат разултатите при преброени 99,9% от бюлетините, съобщава Анадолската агенция. Подкрепата за него е 52,55%.

Опозицията обаче обвини избирателната комисия и Анадолската агенция в манипулации и оспорва резултата.

На второ място е кандидатът на опозиционната Републиканска партия Мухарем Индже, който има малко над 30%. Следват Селяхатин Демирташ, съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите, с 8.4% и Мерал Акшенер със 7,3%.

Реджеп Тайип Ердоган обяви победата си по телевизията.

"Според неофициални резултати нацията ми е дала отговорността на президент и на глава на изпълнителната власт, както и мнозинство за нашия Народен алианс – това е голяма отговорност. Надявам се никой няма да се опита да хвърли сянка върху нашите избори, за да прикрие провала си. Посланието е ясно: Турция даде урок по демокрация с активност почти от 90%“, каза президентът.

 

Привърженици на Ердоган вече празнуват.

Кой влиза в парламента?

Народният алианс, съставен от Партията на справедливостта и развитието и Националистическа партия, получава мнозинство в парламента. Според предварителните резултати коалицията получава 53,65% от гласовете при преброени 99% от бюлетините. В Междлиса ще влезе също Националният алианс, съставен от опозиционните Републиканска партия, Добра партия и Партия на щастието с общо 33,9% от гласовете. Депутати в парламента ще има и Демократичната партия на народите, въпреки че хиляди нейни активисти и привърженици са в затвора. Тя прескочи 10-процентната бариера и получи 11,62%.

Най-много депутати ще има Партията на справедливостта и развитието на Ердоган – 295-ма. Коалиционните партньори от Националистическата партия ще получат 48 места. Така управляващите си гарантират мнозинство в Междлиса. Опозиционната Републиканска партия ще има 147 места, а коалиционната Добра партия – 43. Прокюрдската Демократична партия на народите ще има 67 депутати.

Международни наблюдатели съобщиха днес за нередности, но докладът ще бъде готов след месеци.

Изборите днес са предсрочни. По план следващият вот трябваше да бъде през ноември 2019 г. През април обаче Ердоган обяви, че ги изтегля близо година и половина по-рано.

През последните седмици някои социолози отчетоха спад в подкрепата за Ердоган. Те прогнозираха балотаж между него и кандидата на Републиканската партия Мухарем Индже, бивш депутат и остър критик на президента, който събра изненадващо широка подкрепа. Той бе и единственият кандидат, който обеща да върне формата на управление парламентарна демокрация.

Мухарем Индже събра широка подкрепа, но не успя да стигне до балотаж с Ердоган.

Лидерът на прокюрдската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ, който води кампанията си от затвора, изпревари сочената в началото за фаворит на опозицията Мерал Акшенер. Тя бе издигната от новосъздадентата Добра партия, отцепила се от Националистическата, след като тя се съюзи с ПСР на Ердоган. Бившата вътрешна министърка в кабината на Тансу Чилер обаче не събра очакваната подкрепа.

Вотът приключи в 17 часа българско време.

Какво се променя с днешния вот?

С вота в сила влиза конституционната реформа, одобрена на референдум през миналата година, и Турция става президентска република.

След днешните избори народните представители в Меджлиса се увеличават от 550 на 600. Минималната възраст за депутатите пада до 18 години, изборите за Велико национално събрание и за президент се провеждат в един ден веднъж на пет години.

Президентът Ердоган вече няма да има нужда от премиер и пряко ще ръководи изпълнителната власт. 

Меджлисът вече няма да контролира работата на министрите, нито на президента, нито пък ще може да инициира вот на недоверие. Президентът вече ще може да бъде партиен лидер (тоест Ердоган ще оглави своята Партия на справедливостта и развитието). Той ще назначава и освобождава вицепрезидентите и министрите, както и висши държавни служители. Ще определя политиките по националната сигурност. Ще може да издава декрети и да обявява еднолично извънредно положение „в случаите на природни бедствия, опасни заразни болести, икономическа криза, война или предпоставка за война и при сериозно нарушаване на обществения ред“. Президентът ще може да кара два мандата, но според управляващите Ердоган ще може да бъде преизбран и след пет години, въпреки че това е вторият му мандат.

Въпреки че официални резултати все още няма, Ероган получи първите поздравления за преизбирането си още снощи. Първи е бил унгарският премиер Виктор Орбан, твърди президентски източник, цитиран от Анадолската агенция.

Сръбският президент Александър Вучич също поздрави Ердоган:

„За Сърбия приятелството с Турция е от особено значение… Вие постигнахте нова победа по пътя на напредъка и просперитета на Турция и великата турска нация и съм убеден, че устремът ще остане символ на лидерството ви при посрещане на бъдещи предизвикателства“, казва той в изявление.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също е поздравил турския си колега за постигнатия „огромен успех“. Албанският премиер Еди Рама също се присъедини към поздравяващите турския президент. Сред тях са още палестинският президент Махмуд Абас, емирът на Катар и президентът на Пакистан.