Албания отхвърли предложение за евентуално изграждане на нейна територия на приемни центрове за мигранти, запътили се към страни от ЕС. Албания никога не би приела такива бежански лагери на ЕС дори ако в замяна й бъде предложено членство в ЕС, заяви премиерът Еди Рама в интервю за германския в. "Билд", цитирано от ДПА. Това съобщи БТА.

Рама заявява в интервюто, че е против разтоварване на мигранти, сякаш са някакви нежелани токсични отпадъци. Той подчертава, че Албания винаги е готова да даде своя справедлив дял за решаването на общоевропейски проблеми, но не може да го направи сама.

Превръщането на Албания в някакъв вълнолом за мигранти, които искат да влязат в страни от ЕС, би било "опасно решение", казва той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни предложиха да се настаняват бежанци в балкански страни, които обаче са извън ЕС. Западни медии коментираха, че тази идея може да се окаже спасителна за кацлера Ангела Меркел в Германия. В управляващата коалиция там има сериозно напрежение по темата за бежанците.

Вчера страните от ЕС дадоха принципно съгласие за присъединителни преговори с Албания и Македония, като започването на същински преговори е обвързано с напредък в реформите.

Посланичката на ЕС в Албания Романа Влахутин заяви, че изграждането на бежански лагери не е и няма да бъде условие за начало на присъединителни преговори на Албания с ЕС, предаде агенция МИА. Посланичката посочи, че единственото условие е доброто управление и подобряването на ситуацията в Албания. Тя изрази задоволство от реформите в страната и добави, че се надява до края на годината да бъдат формирани важните институции на правосъдието. Премиерът Еди Рама също отрече в профила си във фейсбук да са били поставяни някакви условия за изграждане на лагери за бежанци в замяна за започване на присъединителните преговори.

Темата за мигрантите ще е в центъра на срещата на върха на ЕС в Брюксел на 28 и 29 юни.

Въпросът за приема на мигранти продължава да подклажда напрежение в Европейския съюз, което прави идеята за постигане на консенсус на срещата на върха утре най-малкото хипотетична, пише френският в. "Монд".

Напрежението между европейските партньори през последните седмици се изостри, особено между Рим и Париж. След 15 дни на разногласия евентуалният консенсус между 28-те по мигрантския проблем на срещата им утре и вдругиден е под въпрос.

Подобно виждане изразява и британският в. "Гардиън". Из цяла Европа политиките за предоставяне на убежище разочароват както бежанците, така и европейските граждани. Опитите да се договори справедливо разпределяне на бежанците в европейските страни стигнаха до задънена улица и срещата на върха едва ли ще постигне пробив, отбелязва вестникът. Единственото нещо, за което европейските правителства успяха да се споразумеят, е създаването на партньорства с африканските страни по проблема с миграцията. Тези споразумения се фокусират върху подсилване на границите, намаляване на числеността на отпътуващите и увеличаване на броя на връщаните мигранти, опитващи се да стигнат до Европа. Нигер се превърна в получател на най-значителната европейска помощ за развитие, но не поради внезапен прилив на алтруизъм, а защото е най-използваният от мигрантите път до Либия и Средиземно море, посочва "Гардиън".

Когато става дума за бежанците обаче, Европа трябва да промени начина си на мислене за африканските страни. Понастоящем Африка дава подслон на повече бежанци от всеки друг район в света, а някои страни прилагат новаторски решения, от които останалата част от света може да се поучи. Вестникът цитира върховния комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди, който през тази седмица призова онези, които вдигат шум за проблема с бежанците в Европа и Америка, да посетят африканските общности, които дават убежище на милиони хора с малко ресурси. "Гардиън" дава пример с три страни - Етиопия, Кения и Уганда, чийто среден брутен вътрешен продукт е около 20 пъти по-малък от европейския, но въпреки това заедно са подслонили 2,8 милиона бежанци - повече от всички, пристигнали в 28-те страни от ЕС по време на кризата през 2015-2016 г. Един от главните уроци, които можем да научим от тези страни, е, че икономическото включване на бежанците може да е от полза за всички, подчертава статията.

Единството по отношение на един общ проблем трябваше да доминира на европейската среща на върха тази седмица, но вместо това настъпи разединение. Преди около месец се смяташе, че във фокуса на срещата в Брюксел ще е "Брекзит". Великобритания се надяваше най-сетне да представи плановете си за бъдещите отношения с блока. В резултат на протакането на Лондон обаче въпросът, по който останалите 27 страни са до голяма степен единни, сега е отложен за есента. Вместо това срещата ще бъде центрирана върху два тежки въпроса, които разделят блока: реформата на еврозоната и проблемът на ЕС с мигрантите, прекосяващи Средиземно море, отбелязва в. "Файненшъл таймс".