Положението в управляващата германска коалиция начело с канцлерката Ангела Меркел е изключително напрегнато, каза днес лидерката на германските социалдемократи Андреа Налес, оставяйки открит въпроса за възможни нови избори, съобщава Ройтерс.

На четиричасовите разговори късно снощи с участието на Меркел, нейните консервативни баварски съюзници и социалдемократите не беше разрешен спорът по мигрантската политика, който заплашва целостта на коалицията.

"По всички въпроси, включително по мигрантската политика, ситуацията в коалицията е много напрегната", каза Налес след срещата. "Незадоволително е, че тази седмица сме в застой и не е ясно какво ще се случи".

Попитана дали се готви за нови избори, тя каза: "Не зная. Честно казано, изчакваме да видим какво ще стане".

Водачът на парламентарната група на Християндемократическия съюз на Меркел Фолкер Каудер също каза, че са нужни още обсъждания, защото късните разговори вчера са били безрезултатни.

"Нещата са много сериозни - видяхме това на разговорите, не става дума за нещо дребно, а за нещо основно и важно. Трябва да говорим помежду си", изтъкна той.

Партиите от управляващата коалиция трябва да се срещнат отново в неделя. Тогава канцлерката Ангела Меркел трябва да даде отчет на партньорите си за резултатите от срещата на върха в Брюксел, която ще се проведе в четвъртък и петък. Въпреки че едва миналата седмица бе организирана извънредна среща за миграцията, тази тема ще доминиа зарговоритемежду лидерите на страните членки на ЕС и тази седмица.

Християндемократическият съюз (ХДС) на Меркел и баварският му съюзник Християнсоциалният съюз (ХСС) водят остър спор за реформа на правото на убежище и имиграцията около въпроса за отхвърляне на германската граница на бежанци, които вече са регистрирани в други европейски страни.

В този спор Меркел е изправена срещу вътрешния си министър Хорст Зеехофер, който е лидер на ХСС.

Вчера Меркел заяви, че не очаква страните от ЕС да постигнат пълно съгласие по въпроса за бежанците на срещата си на върха на 28 и 29 юни.