Меркел си отива? Меркел остава? В неделя, когато заседава ръководството на ХСС, ще стане ясно какво ще е политическото бъдеще на Ангела Меркел. Ето пет възможни сценария:

Вариант 1: Хепиенд

Ангела Меркел се връща от срещата на върха за миграцията като сияеща победителка. Християнсоциалният съюз (ХСС) на Хорст Зеехофер оценява тези успехи като резултат от оказания "баварски натиск". ХДС и ХСС отново са съюзници. Меркел е спасена и дори излиза от тази криза по-силна. 

Вероятност да се случи: - - - 4 - - - - - -

(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 2: Безизходица

Резултатите от срещата на върха се интерпретират различно. Предприемат се първи стъпки към приемането на обща за ЕС политика за правото на убежище, но всякакви по-нататъшни действия се протакат с помощта на декларативни обещания. ХДС моли за още малко време, а Зеехофер, Зьодер и компания на свой ред уверяват, че вземат всички предпазни мерки за връщането на бежанци. Ангела Меркел е с отслабени позиции, но все пак остава канцлерка.

Вероятност да се случи: - - - - - - 7 - - -

(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 3: Унижение за Меркел

Критиците на Меркел определят постигнатите резултати от срещата на върха като недостатъчни, а ХСС обвява, че те няма да доведат да никаква промяна на положението по границата. И понеже не са договорени още никаки двустранни споразумения, германската полиция започва да връща обратно мигранти. Ангела Меркел дава пълна свобода на действие на вътрешния министър Хорст Зеехофер, а неговият ХСС представя това в предизборната си кампания в Бавария като победа над курса на Меркел в бежанската политика. Германската канцлерка излиза от ситуацията силно отслабена. 

Вероятност да се случи: - - 3 - - - - - - -

(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 4: Разтуряне на съюза ХДС/ХСС

Ангела Меркел обявява срещата на върха за голям успех. Но нейните критици от ХСС смятат, че канцлерката се е провалила. Хорст Зеехофер разпорежда връщането на хора от границата. Меркел припомня, че Германия носи и европейски отговорности, държи на своя курс и уволнява Зеехофер. След това ХСС напуска коалицията. Фракцията ХДС/ХСС в Бундестага се разпуска, а Ангела Меркел продължава да управлява с правителство на малцинството заедно със социалдемократите. Или пък кани Зелените да заемат мястото на ХСС.

Вероятност да се случи: - - - - 5 - - - - -

(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Вариант 5: Краят на Меркел

ХДС и ХСС оценяват различно резултатите, постигнати на европейско равнище. Германският вътрешен министър Хорст Зеехофер решава да действа на своя глава на границата и бива уволнен от германската канцлерка. Коалицията се разпада, както и парламентарната фракция на консерваторите. Ангела Меркел поема отговорността за провала на правителството, иска вот на доверие от парламента и проправя пътя за нови избори. На конгреса на нейната партия ХДС обаче Меркел не се кандидатира за председателското място. То се оспорва между Анегрет Крамп-Каренбауер, Армин Лашет и Йенс Шпан.

Вероятност да се случи: - - - 4 - - - - - -

(0 = изключено; 10 = повече от сигурно)

Дойче веле.