Антиправителствени демонстранти отново се събраха тази сутрин пред сградата на полския Върховен съд във Варшава, за да засвидетелстват подкрепата си за върховенството на закона и за председателката на съда Малгожата Герсдорф, съобщиха световните агенции. 

Вчера полският президент Анджей Дуда обяви, че съгласно закона, приет от управляващата партия "Право и справедливост", от днес председателката на съда излиза в пенсия. 

Съгласно влизащите в сила нови разпоредби, Малгожата Герсдорф и някои от нейните колеги трябва да бъдат пенсионирани преждевременно. Те изобщо не възнамеряват да се оттеглят в пенсия, защото смятат това за противозаконно. И имат своите аргументи. Полската конституция еднозначно посочва, че съдиите от Върховния съд се избират с мандат от 6 години и могат да работят до навършване на 70 години. Освен това не могат да бъдат отзовавани, премествани и уволнявани. Съдиите, които въпреки новите правила искат да продължат да работят, до началото на май трябваше писмено да уведомят президента. Да останат на постовете си е възможно само след одобрение на държавния глава.

Малгожата Герсдорф смята, че това е абсурдна процедура е един от многото примери за това как националноконсервативното правителство просто отменя разделението между съдебната и изпълнителната власт. "Конституцията ми гарантира този уважаван пост за шест години и аз не виждам никаква причина да подавам молба до изпълнителната власт", са аргументите на 66-годишната председателка на Върховния съд.

3 юли теоретично беше нейният последен работен ден. Герсдорф обаче и днес дойде на работа. Преди да влезе в сградата на Върховния съд, тя благодари на събралото се множество, което скандираше: "Съдиите не могат да бъдат уволнявани" и "Конституция!".

Съдийката отново припомни, че по конституция нейният мандат е от шест години и продължава до 2010 г. 

"Присъствието ми тук не означава, че се ангажирам с политика. Правя всичко това, за да защитя правовата държава", каза Герсдорф, цитирана от Франс прес. "Правя всичко това, за да покажа къде е границата между конституцията и нарушението на конституцията", допълни тя и изрази надежда, че в Полша ще бъде възстановено върховенството на закона.  

 Герсдорф каза, че приетото законодателство е неконституционно и не може да бъде приложено. Негови критици казват, че то е част от усилията на изпълнителната власт да поеме контрол върху съдебната система, предаде Ройтерс.

Понастоящем във Върховния съд има 76 съдии. 27 от тях са на възраст над 65 години. Ако напуснат постовете си, съдийската колегия ще намалее с една трета. Тогава управляващата партия "Право и справедливост" може да назначи на овакантените места свои доверени съдии.

Освен това Върховният съд за пръв път ще има и съдебни заседатели, които се избират от втората камара на парламента. По думите на министерството на правосъдието, те "трябва да гарантират участието на обществото във вземането на съдебните решения".

Полското правителство възнамерява възможно най-скоро да подчини и Върховния съд. Защото именно той трябва да взема и решението за валидността на изборите.

Още тази есен в Полша се провеждат местни избори, а догодина предстоят и парламентарни.

Между 4000 и 5000 души се събраха още снощи пред сградата на Върховния съд в столицата в подкрепа на председателката на съда и другите съдии, които оспорват съдебната реформа, задължаваща навършилите 65 години съдии да се пенсионират.

Демонстрантите скандираха: "Свободни съдилища!" и "Долу диктатурата!"

Протести се състояха и в Гданск, Краков, Лодз, Катовице и Вроцлав.

Председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф дойде да благодари на демонстрантите във Варшава и бе аплодирана, когато отново заяви, че ще остане на тази длъжност до 2020 г.

 
Венецианската комисия и ЕК остро критикуват полската правосъдна реформа. През декември 2017 година ЕС за първи път заведе процедура срещу Полша, която в крайна сметка може да доведе до отнемане на гласа на Полша в ЕС. ЕС обвинява полското правителство, че нарушава разделението на властите и политизира правосъдието. Преди дни ЕК започна и процедура срещу Полша за нарушаване на европейските договори.