Китайската "Хайнан груп" обяви днес, че нейният съосновател и съпредседател на борда на директорите Уанг Джиан е загинал при трагичен инцидент във Франция, където е бил в командировка.

Джиан е един от двамата съоснователи на империята "Хайнан груп", която управлява активи в авиацонния бизнес, туризма и финансите. Тя е акционер в Дойче банк, в хотелската верига "Хилтън" и притежава небостъргачи в Лондон. "Хайнан груп" е работодател на над 400 хиляди души по целия свят.

Китайската компания спечели конкурса за концесия на летище Пловдив заедно с "Пловдив Еърпорт Инвест". Консорциумът бе обявен за победител в конкурса за 35-годишна концесия, с ангажимент за инвестиции от 79 милиона евро. Китайската група обаче обяви намерение за още по-голяма инвестиция – 150 милиона евро.

Договорът между Министерството на транспорта и концесионера все още не е подписан. Това трябваше да стане миналия месец, но бе отложено за средата на юли. Отлагането е поискано от китайските инвеститори, за да имат повече време да окомплектоват документите си.

Смъртта на единия от президентите на "Хайнан груп" съвпадна с предстоящото утре посещение на премиера на Китай Ли Къцян в София. Той ще участва в срещата на правителствените ръководители на държавите от Централна и Източна Европа и Китай, известна като инициативата „16+1“.

Очаква се темите за китайските инвестиции и концесията на летище Пловдив да бъдат обсъдени на двустранната среща между премиерите Борисов и Къцян.

Нелепата смърт

Би Би Си цитира местната полиция в Прованс, според която Джиан е паднал от стена в село Бонийо, докато си е правил снимка. Бизнесменът е бил част от туристическа група, която е разглеждала район Воклюз в Прованс.

Той застана на ръба на един зид, за да хване и семейството си и да се снимат заедно“, казва полицейски шеф Юбер Мерийо, цитиран от Ройтерс.

Джиан е паднал от 15 метра височина. Полицията не гледа на смъртта като на съмнителна.

Свидетелите говорят за нелеп инцидент“.

„Хайнан груп“ е основана през 1993 г. като регионална авиолиния на остров Хайнан в Южен Китай. Днес е в топ 500 в света с активи за около 230 милиарда долара. Приходите само за 2017 г. са над 100 милиарда долара. Дейността на групата е в Америка, Европа и Азия.