Конфликтът около полския Върховен съд се изостри вчера, когато героят от борбата срещу комунизма Лех Валенса пристигна да подкрепи председателката на съда, отказваща да напусне поста си. Междувременно премиерът обвинява институцията, че държи на работа бивши съдии комунисти, постановявали "срамни присъди", предаде Франс прес.

Пристигнал специално от Гданск, Лех Валенса се присъедини снощи към демонстрантите, събрали се пред Върховния съд, "за да защити независимостта на правосъдието" в Полша, и обеща "да се връща" отново и отново, "ако потрябва".

Противоречивата съдебна реформа в Полша може да доведе до гражданска война, предупреди бившият президент на страната Лех Валенса, цитиран от Ройтерс.

"Онези, които нарушават конституцията, са престъпници", каза бившият президент, имайки предвид управляващата консервативна партия. "Ако направим отстъпки за съдилищата, това ще продължи. Трябва да правим всичко, за да защитим независимото правосъдие", продължи Валенса - нобелов лауреат за мир за 1983 г. и бивш шеф на профсъюза "Солидарност", дал съществен принос за падането на комунистическия режим.

И продължи:

"С толкова малко демонстранти няма да постигнем много", отбеляза той и насърчи инициаторите да свикат повече хора. "Ние, патриотите, трябва да се обединяваме", призова Валенса.

Вчера сутринта, приветствана от много свои привърженици, председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф дойде на работа и води заседание на колегиума, с което потвърди, че отказва да излезе в пенсия по реда на оспорваната съдебна реформа в страната, критикувана и от Брюксел.

Тя обясни за пореден път на пресконференция, че конституцията, определяща за нея шестгодишен мандат, има върховенство над закона, приет от правителството и понижил пенсионната възраст за магистратите от 70 на 65 години, посочва БТА.

Хиляди поляци излязоха снощи по улиците на Варшава в подкрепа на председателката на Върховния съд Малгожата Герсдорф.

Срещу Полша в момента текат две европейски наказателни процедури за нарушаване на върховенството на закона и демократичните норми заради спорната реформа в правосъдието.