Дивият банан, който може да държи ключа за защитата на ядливите култури на банани в света, е включен в списъка за изчезване. Намира се само в Мадагаскар, където са останали само пет зрели дървета в дивата природа, предаде BBC.

Учените са категорични, че растението трябва да бъде запазено, тъй като би гарантирало и оцеляването на растителния вид в бъдеще. Повечето банани, консумирани по цял свят, са от вида, известен като Cavendish, който е уязвим за вредители на растения. В момента се разработват нови сортове, които са вкусни и същевременно достатъчно устойчиви, за да оцелеят при атака от т.нар. Панамска болест.

Мадагаскарският банан се е развил изолирано на остров, откъснат от континента, и може да притежава специални защитни свойства.

Ричард Алън, старши експерт по опазването на природата в Кралските ботанически градини Кю, казва, че видът (Ensete perrieri) може да има генетична издръжливост към сушата или болестта. 

"Не е податлив на панамска болест, така че може би притежава генетична защита срещу болестта. Не можем да бъдем сигурни, докато не направим проучвания върху самия банан, но няма как да направим изследванията, докато не бъде спасен".

Учените от Кралските ботанически градини са търсили банановото растение в Мадагаскар и са открили, че е почти изчезнало в дивата природа. Те се надяват, че включването му в последния официален Червен списък на Международния съюз за опазване на природата (IUCN) ще е от полза.

Д-р Хелен Ралиманана посочва, че растението е част от богатото флорално наследство на острова.

"Много е важно да се запази дивия банан, защото има големи семена, които могат да предложат възможност за намиране на ген за подобряване на култивирания банан", каза тя.

Ако дивите банани бъдат защитени, ще може семената им да се събират и да се проучи генетичната структура на растението.

Мадагаскарският банан произвежда семена в плодовете, което означава, че не е приятен за консумация. Но кръстосването може да доведе до нов вид банан, който да бъде годен за консумация и устойчив.

Бананите са клонинги - и това помага за бързото разпространение на болестта, ако се появи дори в едно растение.

Болестта, която засяга бананите от сорта "Кавендиш", понастоящем е ограничена до Азия, но ако се разпространи в Северна и Южна Америка, би могла да унищожи световната бананова култура. Това всъщност се е случило през 50-те години на миналия век с вид банан, известен като Gros Michel (често наричан Big Mike). Твърди се, че песента "Да, нямаме банани", е била вдъхновена от недостига на банани, причинен от гъбичката зад Панамската болест.

Бананите Gros Michel са заменени с "Кавендиш", кръстени на Уилям Кавендиш, 6-ия херцог на Девъншир. Бананите са отглеждани в Чатсуърт от 1830 г., когато главният градинар Джоузеф Паксън размножил екземпляр, внесен от Мавриций. Почти всеки изяден днес банан е пряк потомък на това растение.