Има клиентелистки назначения в националното радио и това буди подозрението, че медията е дадена под аренда. Това са хора, които нямат общо с нашата електронна медия.

Това посочи пред бТВ емблематичната журналистка от БНР Лили Маринкова, която след възстановяването ѝ на работа от съда, веднага беше пенсионирана.

"Тази мисъл, че радиото е дадено под аренда, ме съпътства напоследък", призна журналистката. "Националното радио за първи път е на трето място след групи, които концетрират преса, радио, електронни сайтове. То за първи път е след тези две групи, които са медийни концентрати, да ги наречем. И тук може да се прогнозира една сложна игра. От страна на зависимостите на хората, които назначават трябва да се търси тази игра - от страна на човека, който идва, от неговите комплекси или предишна работа", каза още тя.

Новият генерал директор в началото на мандата си се държал все едно, че коси ливадата на баща си, "марш оттук, малко човече, марш оттук", описа тя ситуацията в радиото.

Тя сравни ситуацията в радиото с трагичния инцидент с починалия охранител в НС.

„Успоредно до държавното се прилепва нещо частно, което като паразит да се възползва, включително и от отклоняване на средства от държавната медия.”

В националното радио има повече от всякога мерки за сигурност, а в БНР има хора, които създават паника и усещане за несигурност.

"Няма да се учудя, ако и там е кацнала една охранителна фирма и по силата на какво", попита реторично тя.

Лили Маринкова обясни, че не желае да отправя послания към генералния директор на радиото Александър Велев и апелира към личната му отговорност. Тя добави, че има една чувствителност към критиката в медията.

Вчера Маринкова поиска да се види с него, но такава среща не се състоя.

"Това е моята любима медия, както и предаването 150, което очевидно не се халесваше на управляващите", каза още тя.

Тази сутрин журналисти, музиканти и хорът на радиото отново протестираха пред сградата на БНР.

Това е пети или шести протест с искане за достойно заплащане.

Събралите се посочиха, че са им казали, че в бюджета няма възможност за вдигане на заплатите, а други са разбрали, че ще има „светлина в тунела.”

Не им е било позволено да опънат протестен транспарант на концерта за края на председателството, разказаха още протестиращите. Тогава музикантите от БНР бяха сред изпълнителите на Симфония №8 на Малер.