Само 1% от детските книги във Великобритания включват чернокож главен герой или представител на малцинствата, показва изследване. Резултатите са определени като „отчетливи и шокиращи“ – особено с предисторията на този факт.

През 2017-а Центърът за начално образование към публичния орган Arts Council England излиза с препоръка към издателите да публикуват повече детски книги с цветнокожи герои и от малцинствата. От 9115 заглавия само 391 (или 4%) са следвали тази препоръка – и едва 1% са я приложили за главните си герои. Тези 4% трудно отговарят на 32,1% британски ученици от малцинствата, отбелязва „Гардиън“.

„Това е отчетлива и шокираща цифра, когато я видиш черно на бяло“, коментира Фара Серук, организаторка на проучването.

Изследването бе представено пред книгоиздателите във Великобритания в началото на тази седмица.

В проучването е разгледан също и начинът, по който са представени „различните“ герои и качествата, които са им приписани. Данните показват, че повече от половината книги са класифицирани като „съвременен реализъм“, а 10% от тях съдържат въпроси за „социална справедливост“, например военен конфликт. Само в една от детските книги главният герой е с тъмна кожа и е представител на малцинствата – и тя е определена като комедийна.

„Защо персонажите с произход от малцинствата намират място в детските книги само тогава, когато се разглежда нещастието им? И как подобно непропорционирано представяне изкривява перспективите на малцинствените групи?“, се пита в доклада за резултатите от изследването.

От Arts Council England препоръчват за детските книги теми като военните конфликти и бежанците. Но същевременно изразяват тревога, че представителите на малцинствата са приемани едиствено в този контекст и в никакви други ситуации.

„Имаме нужда от такива книги, но те трябва да включват по-широк кръг ситуации, за да може читателите да оценят, че хората от малцинствата водят същия разнообразен живот като всички останали – да, те срещат трудности, но също така ходят на зъболекар и пазаруват в супермаркета“, обяснява Серук.

"Площад Славейков"