Българска гражданка е пострадала при пожарите в района на гръцката столица Атина. Това съобщи МВнР, като се позова на информация на българското посолство в Гърция.

Жената е с изгаряния, настанена е в болница. Няма опасност за живота ѝ.

"Дипломатическата ни мисия е в контакт с близки на нашата сънародничка и е в готовност да окаже необходимото съдействие", съобщи говорителят на външното министерство Иван Димов.

При пожарите в района на Атина загинаха най-малко 60 души. Ранените са стотици, поне 16 от тях са деца. За 11 от тях се знае, че са в критично състояние.

Говорител на гръцкото правителство първо съобщи за 24 идентифицирани жертви. По-късно стана ясно, че в таверна в Рафина са загинали други 26 души, а още 10 са загубили живота си докато са се опитвали да избягат от огнения ад.

Изгорели са над 200 автомобила, съобщи кметът на Рафина.

Повечето жертви са попаднали в огнения капан в района на курортното градче Мати, на 40 км североизточно от Атина, в домовете или в колите си.

Над 500 къщи и 200 автомобила са унищожени от пожарите в Атика, съобщи кметът на Рафина.

Унищожените сгради са над 500.

Девет катера на бреговата охрана, два военни кораба и десетки частни лодки, подпомагани от военни хеликоптери, са мобилизирани на пристанището Рафина, недалеч от Мати, за евакуация на граждани и туристи, избягали от огнената стихия по плажовете и в морето, добави той. Те са прехвърляни в хотели и военни обекти. 

Гръцките власти подозират, че пожарите са запалени умишлено. Затова и военни са изпратени да патрулират в рисковите региони.

Със стихията се борят и хеликоптери.

Министърът с ресор гражданска защита Никос Тоскас изтъкна, че три от четирите пожара са избухнали по едно и също време.

"Тези пожари не са толкова невинни", каза той.

Върховният съд на южната ни съседка нареди започване на разследване на причините за стихията.

Ветрове със скорост до 100 км/ч и температурите, които достигат 40 градуса по Целзий, правят ситуацията екстремна. 

Помощ за справяне с кризата предложиха няколко страни, сред които България. Европейската комисия обяви, че ще активира механизма за гражданска защита в помощ на Гърция.