Втори палатков лагер изникна в близост до Народното събрание. Той отново е в защита на права на хора в увреждания, но е нещо като "контра" на палатката пред служебния вход на институцията, която вдигнаха преди месеци майките на деца с увреждания.

Новият палатков лагер е "за" реформи в политиките за хората с увреждания, но не "под натиск", какъвто явно според новите протестиращи е опитът на майките на деца с увреждания.

Майките от месеци настояват за приемане на Закон за личната помощ. Проект на закон беше разработен от протестиращите и от омбудсмана Мая Манолова. Той обаче не беше подкрепен от националнопредставителните организации на хората с увреждания, които смятат, че личната помощ трябва да е част от общ закон, който включва всички социални услуги.

Представители на несъгласните с майките организации стоят зад новия лагер на недоволството.

Министър Бисер Петков се срещна и с протестиращите от месеци майки, които покани за диалог по законодателствтото, и с хората от новоизникналия "контра палатков лагер" пред НС

Министър Петков призова протестиращи майки на деца с увреждания да се върнат в работната група за Закона за хората с увреждания. Той дойде до палатковия лагер на протестиращите майки край Народното събрание, за да поиска подкрепа, защото, по думите му, крайният срок за разработване на закона наближава, а от министерството искат всички групи хора с увреждания да бъдат удовлетворени, съобщи БТА.

Министърът каза, че е реалистично законът да бъде гледан в началото на октомври от Народното събрание, ако майките се върнат в работната група. Предложението ще бъде на Министерския съвет, а преди това ще има и едномесечен срок за обществено обсъждане. Той поясни, че в новия вариант се предлага финансова подкрепа, която да се структурира около линията на бедност, а не както е в момента - около гарантирания минимален доход. По-сериозна финансова подкрепа ще има за около 14 833 пълнолетни с тежки увреждания - над 90 процента, майките на част от които са от протестиращите. Личната помощ ще е в две форми - като асистентска услуга, която ще се развие в Закона за социалните услуги, и като парична помощ, когато потребителят не желае да има асистент или не може да му бъде осигурен такъв.

Посещението на министъра при палатката на майките на деца с увреждания съвпадна с разпъването половин час по-рано на палатка от страна на част от организациите на хора с увреждания, които заявиха, че реформа трябва да има, но за всички, и тя не трябва да се случва под натиск и шантажи.

По повод разпъването на новите палатки майките на деца с увреждания са заявили, че в момента отговор на поканата на министъра не могат да дадат, защото, по думите им, властта позволява да се разпъват палатки, които са незаконни. Те обясниха, че за поставянето на техния лагер са чакали месеци наред разрешение.

Министърът отиде и при новопоявилата се група протестиращи и поиска да се запознае с техните искания, като отбеляза, че поне с тях диалогът никога не е прекъсван и посочи, че за разпъването на палатка е разбрал на място.

Работна групи в Министерството на труда и социалната политика разработва такъв закон, както и Закон за хората с увреждания. Майките напуснаха работната група за разработване на Закон за хората с увреждания с мотивите, че в законопроекта не се предвижда лична помощ, каквото е основното им искане от седем години.

Майките протестират от началото на юни тази година, като почти в цялата страна вече има палаткови лагери. Те предвиждат и голям протест на 30 юли от 17.00 часа пред Народното събрание под мотото "Системата ни убива - Всички!".

"Контра" палатков лагер и част от дошлите за откриването му.