Десетки граждани се събраха тази вечер пред Министерския съвет в София, за да протестират срещу решението на Конституционния съд, с което т.нар. Истанбулска конвенция бе обявена за противоконституционна. Протестиращите бяха призовани от Българския фонд за жените и Младежка ЛГТБ организация "Действие", които организираха събитието във фейсбук.

"Днес отново беше убита жена, този път в Благоевград. Поглеждайки назад към началото на годината, математическата сметка сочи, че на всеки две седмици у нас умира по една жена от ръката на настоящ или бивш партньор. Днес Конституционният съд предпочита да жертва всички жени в България, само и само да не защити от насилие всички хора, включително различни уязвими групи", се казва в позиция на организаторите на протеста.

Събралите се издигнаха лозунги като "Домашното насилие засяга всички", "Уважавай жените", "Любовта е ценност. Насилието - не".

Протестиращите обявиха своите позиции:

1. Намираме решение на Конституционния съд No 13/27.07.2018 година за тенденциозно и:

а) отхвърлящо научните достижения, свързани с понятието за социален пол;

б) свеждащо социалната роля на жената до „майка“ и загатващо, че само като такава тя се нуждае от закрила;

б) ползващо аргументи, свързани с правата на ЛГБТИ общността – с хомофобски обществени настроения се отказва закрила на жените и адресиране на проблема с насилието, основано на пола.

2. Очакваме правителството на Република България и министър-председателя Бойко Борисов да поемат политическа отговорност за тежкия си провал да осигурят ратифицирането на Истанбулската конвенция и да водят дебата в рамките на разума и обществения интерес.

3. Искаме Правителството на Република България и министър-председателя Бойко Борисов да представят незабавно план за действие за адресирането на проблема с насилието, основано на пола.