Докато президентите Доналд Тръмп и Владимир Путин си приказват приятелски, десни американски расисти търсят контакти със свои съидейници в Русия, пише американската онлайн медия "Дейли бийст".

Неоконфедералистката Лига на Юга, проповядваща ненавист, обяви, че ще пусне сайт на руски език. Любовта на южняшките отцепници към Русия е поредното заздравяване на връзките при управлението на Тръмп.

„Русия е наш приятел, - скандираха расисти, участващи през октомври 2017 г. в шествие с факли в Шарлотсвил, Вирджиния. – „Югът отново ще се надигне.”

Шествието бе предвождано от националиста Ричард Спенсър, който си пада по Русия още преди Тръмп да стане президент. Той проповядва „мирно етническо прочистване” и сочи Русия като тип етнодържава, каквато иска да създаде. През 2016 г. Спенсър я нарече „единствената бяла власт в света”. До октомври същата година той е бил женен за Нина Куприянова – апологет на Путин, която превежда писанията на Александър Дугин, когото "Дейли бийст" нарича "руски фашист".

Майкъл Хил

„Имам повече общо с Владимир Путин, отколкото с Барак Обама, - писа през 2014 г. председателят на Лигата на Юга Майкъл Хил. – Единият защитава държавата – Рус, другият управлява насочена срещу белите мултикултурна империя. Единият отстоява древна християнска традиция, другият осъжда християнската вяра. Единият действа като мъж, другият – като бъзльо.”

Хил се изказва поетично за мъжкарството на Путин.

„Разбира се, Путин прави много такива работи, сваля си фланелката, язди кон. Но това можете да го съпоставите с Обама, седнал върху някакъв тъп велосипед с глупава каска на главата. И това не е добре за Обама. Путин изглежда като мъж.”

Но "мъжкарската" политика на крайната десница не свършва със свалянето на фланелката на Путин, продължава изданието. Руският президент изповядва нелиберална и антигейска идеология, намираща отзвук у американските крайно десни консерватори. Путин има подкрепата на крайно националистически руски групи, най-известната от които е "Нощните вълци" – клуб на мотоциклетисти, известен също като "Ангелите на Путин" заради тесните му връзки с Кремъл.

Групата е настроена срещу гейовете. Тя действа като неофициален юмрук на Кремъл в Украйна и се твърди, че получава грантове от администрацията на президента.

Преди избирането на Тръмп други бели американски националисти почетоха Путин. Писателят Джаред Тейлър и бившият адвокат на Ку Клукс Клан - Сам Диксън, участваха в Международния руски консервативен форум в Санкт Петербург през март 2015 г. В изказването си Диксън похвали Путин, че е "направил много" за американците, за разлика от Обама, чиято политика е "срещу белите и християните". Той завърши речта си на развален руски, като каза „Боже, царя ни пази!”

Дейвид Дюк и Матю Хаймбах – бивши лидери съответно на Ку Клукс Клан и на бялата националистическа Традиционалистка работническа партия (ТРП), също хвалиха Путин. През 2016 г. Хаймбах заяви пред "Бизнес инсайдър", че наистина смята Путин за лидер на свободния свят в момента.

Знамето на Лигата на Юга

И сега, докато Тръмп все повече застава на страната на Путин срещу американските разузнавателни агенции, расистката десница в САЩ все по-открито рекламира съюзниците си в Русия.

На съвместната пресконференция с Путин миналата седмица Тръмп отказа да осъди руската намеса в изборите в САЩ през 2016 г. Той влезе в противоречие с американското разузнаване, като заяви, че Кремъл не стои зад проникването в сървърите на демократите. На другия ден Майкъл Хил публикува манифест на Лигата на Юга, адресиран до "нашите руски приятели".

Посланието, в което бе обещана рускоезична версия на сайта на групата, призовава за „твърдо и решително разбиране и ангажимент към сътрудничество между народите на Русия и на американския Юг”. То се основава върху това, че тези народи имат "еднакви гени" според Хил.

След още два дни Чарлз Босман – основателят на ултранационалистическото американско издание "Раша инсайдър", даде интервю за крайно дясна медия, в което похвали срещата Тръмп-Путин като началото на "

дружба с другата най-голяма бяла държава на планетата”.

А преди месец крайно десните активистки Британи Петибоун от САЩ и Лорън Садърн от Канада пътуваха до Русия, за да интервюират Александър Дугин. Интервюто изобилствало с удобни въпроси, а Дугин бил представен като умерен човек.