Около 4 милиона души в северозападния индийски щат Асам може да се окажат заплашени от депортиране, защото днес се оказа, че не фигурират в гражданските списъци, подготвени от местните власти, предоха ТАСС и ДПА.

По информация на телевизионния канал Ен Ди Ти Ви, ситуацията е възникнала, защото местните власти не са обновявали гражданския регистър от 1951 г.

Правителството на щата Асам, чието население, по различни оценки, е над 34 млн. души, реши да проведе пререгистрация, защото се страхува, че в щата са намерили убежище много емигранти от съседен Бангладеш.
Оказа се обаче, че много хора в Асам нямат никакви документи, които да потвърждават произхода им.

Министерството на вътрешните работи излезе с изявление, че обнародваните списъци са предварителни и много от тези, които не са в тях, вече са удостоверили индийското си гражданство.

Списъците скоро ще бъдат обновени. Но хората, които не са в състояние да докажат индийския си произход, може да се сблъскат със заплахата от депортация, информира телевизионният канал.

Според критици, обновяването на регистъра е насочено срещу мюсюлманското население под претекст, че в Асам се установяват мигранти от Бангладеш.

Индийският главен инспектор по регистъра Сайлеш, който оповести списъка в щатската столица Гувахати, каза пред репортери, че 28,98 млн. от общо 32,99 млн. лица, подали молби, покриват изискванията да бъдат включени в регистъра.

Федералният вътрешен министър Раджнат Сингх каза, че повторното преброяване е извършено под ръководството на върховния съд.

"Това не е окончателният национален регистър на гражданите. Някои хора политизират въпроса и излишно създават обстановка на паника и страх", каза министър Сингх.

Останалите извън списъка могат да подадат жалби или възражения до 28 август или да се обърнат към съда за чужденци.

Хиляди членове на паравоенни формирования бяха разположени в Асам, за да се предотвратят размирици заради новия регистър.

Индийските власти казват, че стотици хиляди мигранти от Бангладеш са се установили в северозападните щати, което повишава напрежението с местните хора в района.