Трима руски граждани, за които се предполага, че са журналисти, са били убити в Централноафриканската република (ЦАР), близо до град Сибю.

Руското външно министерство информира, че тримата загинали са с документи, издадени на името на Кирил Радченко, Александър Расторгуев и Орхан Джемал. Според телевизия "Дожд" става въпрос за документалиста Растрогуев, военния кореспондент Джемал и оператора Радченко. Журналистите снимали документален филм за дейността на частна военна компания (предполага се на "Вагнер") и били спрени на пътна блокада, пътувайки от столицата Банги към селището Бомбари. Според твърденията на шофьора на тримата, на 23 километра от Сибю въоръжени мъже са излезли от храстите и са открили огън по колата. Тримата журналисти са починали незабавно.

Документалният филм е бил за опозиционния Център за управление на разследвания (ЦУР). Той се оглавява от бившия олигарх Михаил Ходорковски - заклет врат на Путин, прекарал 10 години в лагер, а сега живеещ в изтнание.

Версиите са от обир - до съмнения, че убийството е във връзка с материала им.

Реакции

Международната правозащитна организация "Хюман райтс уоч" призова властите на Централноафриканската република (ЦАР) незабавно да разследват смъртта на тримата руски журналисти и да сътрудничат с посолството на Русия и с местната мисия на ООН. Това заяви Люс Мадж, старши изследовател на организацията за Африка, информира "Известия", цитиран от БТА.

Правозащитникът нарече инцидента странен и уточни, че е станал в безопасен район, където въоръжените групировки са слабо активни - въпреки че бандитизмът, придружен с убийства, е широко разпространен в ЦАР, предаде РИА Новости.

Вчера ТАСС съобщи, че според руското посолство в ЦАР у двама от тримата убити са намерени прескарти, издадени от "Известия". Вестникът изтъква обаче, че според пресслужбата на собствения му мултимедиен информационен център никой от неговите сътрудници не се е намирал напоследък в тази страна.

Източник на "Комерсант" от руското външно ведомство твърди, че тримата пристигнали в ЦАР с туристически визи.

Снощи Ройтерс цитира кмета на град Сибю, според когото шофьорът на журналистите заявил, че са разстреляни от въоръжени мъже, излезли от крайпътните храсти.
"Хюман райтс уоч" приканва властите в ЦАР да открият престъпниците и да ги изправят пред справедлив, заслужаващ доверие съд, пише "Известия".

Кои са загиналите

Анастасия Горшкова от ЦУР заявила за "Комерсант", че по нейни данни от местопрестъплението е изчезнала апаратура и голяма парична сума.

Вестникът помества справки за загиналите. Четирийсет и седемгодишният Александър Расторгуев с право е смятан за един от най-значителните и радикални режисьори в руското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия. 

Александър Расторгуев

Орхан Джемал (51 г.) - син на Гейдар Джемал, председателя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе известен журналист, работил е в много "горещи точки" из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия.

Орхан Джемал

Заедно с тях е убит и младият, но ставащ все по-известен оператор и фотограф Кирил Радченко, също работил в "горещи точки", а миналата година заснел много материал в Сирия, посочва "Комерсант".

Кирил Радченко

Руски дипломати и следователи проучват инцидента на място, пише официозът "Росийская газета", като се позовава на Мария Захарова, говорителка на външното министерство в Москва. Федералното следствие е образувало наказателно дело по случая, отбелязва печатът в Русия.

Версиите

Хора, добре познавали загиналите, не вярват на официалната версия, че те са станали жертва на обирджии. Чуват се далеч не тъй прозаични версии и нищо чудно. Репортерът, режисьорът и операторът от Русия са се озовали в една от най-опасните страни в света, където се пресичат интересите на влиятелни държави - световни сили, коментира "Взгляд".

Според африканиста Леонид Фитуни, цитиран в статията, руските журналисти може да са имали охрана, но тя или се е пръснала в момента на нападението, или самите гардове са били свързани с престъпниците. 

Руският военен кореспондент Игор Димитриев подчертава пред онлайн изданието, че "Франция е усетила безпокойство" при появата на "бели войници, предполагаемо руснаци" в ЦАР.

От няколко месеца присъствието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, посочи вчера Франс прес. В началото на 2018 г. Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на местната армия и гарантира сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто съветник по сигурността е руснак. 

Редица западни медии, изброени от "Взгляд", информирали неотдавна за появата на руски разузнавачи и въоръжени наемници от частни компании в ЦАР и за предстояща операция на такава компания, известна с името "Вагнер", в съседен Судан.

"Започна кампания с цел да се дискредитира Русия - резюмира Димитриев. - И сега, когато затам отпътува наша журналистическа група, за да опише с какво се занимават там руски военни или частни военни компании, се случи онова, което се случи." 

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният играч в тази страна, продължава "Взгляд", като споменава за бизнес интереси на Китай и Южна Африка в региона, богат на петрол и уран.

"Всичко се върти около полезните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се смята, че там има и петрол", уточнява африканистът Фитуни.

Според изданието най-голям интерес от проучване на петролните запаси в ЦАР имат САЩ.

"Трудно е да се каже на кого всъщност е могла да мине път групата на Джемал. В крайна сметка нека не загърбваме и версията за обир", заключава "Взгляд".