Бял дроб е бил трансплантиран вчера на легендата на Формула 1 с три световни титли – 1975, 1977 и 1984 г., Ники Лауда (69 г.), съобщиха австрийските медии и световните агенции.

Трансплантацията е била извършена във Виенската многопрофилна болница. От здравното заведение днес потвърдиха информацията, след като са получили съгласие на близките на Лауда.

Говорителката на болницата Карин Ферингер обаче помоли да не се искат повече подробности заради защита на личното пространство на пациента и семейството му.

Според австрийски медии Лауда, който сега е шеф на тима на "Мерцедес" във Ф1, е постъпил в болницата във Виена преди седмица. Той е прекъснал почивка зад граница поради белодробни проблеми, следствие от прекаран тежък грип и сам е пилотирал самолет до Виена. 

Предполага се обаче, че белодробният проблем се е появил още при драматичната катастрофа по време на състезание на 1 август 1976 г. Тогава при сблъсък състезателният автомобил на Лауда с 200 литра бензин в резервоара се запали. Благодарение на бърза намеса на трима колеги Лауда, макар и с тежки обгаряния, беше изваден жив от горящия като факла болид.

Впоследствие Ники Лауда претърпя две бъбречни трансплантации. През 1997 г. пръв му дари бъбрек неговият брат Флориан. Седем години по-късно органът беше отхвърлен от организма. През 2005 г. бъбрек дари тогавашната му спътница в живота и впоследствие съпруга Биргит Ветцингер. От брака им се родиха двама сина - Лукас и Матиас.

Бъбреците на Лауда са били увредени вследствие прием на много лекарства след катастрофата през 1976 г., твърдят запознати.

Що се отнася до сегашната белодробна трансплантация, лекарите са оптимисти. Хирургическата интервения е преминала успешно. Но докато при такива случаи млади пациенти напускат здравно заведения след две до три седмици, по-възрастните се нуждаят от по-продължително болнично лечение. Според австрийския портал ое24at след трансплантацията Ники Лауда е бил привиден в изкуствена кома. Днес предстои извеждането му от това състояние.